De tentoonstelling ‘Bruegels ‘Toren van Babel’ en de grote zestiende-eeuwse meesters’ in het Tokyo Metropolitan Art Museum heeft bijna 380.000 bezoekers getrokken. Deze eerste internationale tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen overtreft daarmee alle verwachtingen. De expositie, die van 18 april tot begin juli in Tokyo te zien was, is inmiddels doorgereisd naar Osaka, waar alle werken tot en met 15 oktober in het National Museum of Art van Osaka te zien zijn. Naar verwachting zal de tentoonstelling in Osaka ook ruim 300.000 bezoekers trekken. Dit is de eerste tentoonstelling van BVB Collections, een internationaal tentoonstellingsprogramma met werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

‘Bruegels ‘Toren van Babel’ en de grote zestiende-eeuwse meesters’ toont een aantal topstukken van vijftiende- en zestiende-eeuwse Nederlandse meesters. De expositie laat 39 schilderijen, 43 prenten en 10 beelden uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zien. Hoogtepunten zijn Bruegels Toren van Babel (ca. 1568) en Jheronimus Bosch’ De marskramer (ca. 1500). Japanners hebben grote interesse in oude kunst uit Nederland en vooral de Toren van Babel is er zeer populair.

Asahi Shimbun
De tentoonstelling is het gevolg van een samenwerkingsverband tussen Museum Boijmans Van Beuningen en het Japanse mediaconglomeraat Asahi Shimbun. Asahi is ook lid geworden van de Boijmans Business Club, het bedrijvennetwerk van het museum. Als blijk van waardering voor de geslaagde samenwerking zal een van de ruimten in het nieuwe depot van het Rotterdamse museum – dat opengaat in 2020 – naar Asahi worden vernoemd. Het depot wordt de eerste faciliteit voor kunstopslag ter wereld die vrij toegankelijk is voor het publiek.

BVB Collections
coDe tentoonstelling in Japan is de eerste die door Museum Boijmans Van Beuningen is georganiseerd onder de noemer BVB Collections. Met de reizende tentoonstellingen voor het buitenland wil het museum de bekendheid van het Rotterdamse museum en de rijke collectie vergroten, en de stad Rotterdam internationaal onder de aandacht brengen. BVB Collections biedt exposities aan over het surrealisme, de gouden eeuw, klassiek moderne schilderkunst, Dutch Design, hedendaagse kunst en werken op papier. Sandra Tatsakis, directeur van BVB Collections, is opgetogen over wat er in Japan gebeurt: “Als alle samenwerkingsprojecten zo goed uitpakken als deze, kunnen we de komende jaren enthousiast tegemoet zien.” Het museum zal de komende jaren exposities maken in onder meer Spanje en Italië.

Bruegels ‘Toren van Babel’ en de grote zestiende-eeuwse meesters was van 18 april tot 2 juli 2017 te zien in het Tokyo Metropolitan Art Museum en is van 18 juli tot en met 15 oktober te zien in het National Museum of Art van Osaka, in Japan.

Bron en beeld: Persbericht Coebergh Communicatie en PR. www.boijmans.nl