De Jeanne Oosting Prijzen 2021 zijn toegekend aan beeldend kunstenaars Lily van der Stokker en Nour-Eddine Jarram. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Hadassah Emmerich, Maaike Schoorel en Lieven Hendriks, koos voor Van der Stokker en Jarram op grond van eigenheid, zeggingskracht en constante kwaliteit binnen hun oeuvre.

De jury is onder de indruk van de positie die met het werk nationaal en internationaal is ingenomen. De prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie betrekken in hun werk. Lily van der Stokker en Nour-Eddine Jarram ontvangen elk een geldbedrag van € 7.500 en een bronzen legpenning.

Nour-Eddine Jarram (foto: Annabel Jeuring)


Nour-Eddine Jarram (1956) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor zijn werk op papier
Jarram kwam in 1979 vanuit Casablanca naar Enschede om hier zijn kunstopleiding voort te zetten aan de AKI. Voor Jarram voelde het veroveren van de figuratie, niet gewoon in de Islamitische cultuur, lang als een gevecht, maar rond 2015 was er een omslagpunt. Hij begon met het maken van portretten van vluchtelingen, meestal in aquarel. Hij richtte zich op onderwerpen waarmee hij zich engageerde, zoals de vele ontheemden die vanuit Afrika Europa proberen te bereiken.

Op weg naar het beloofde land, op zoek naar nieuwe mogelijkheden, net als hijzelf toen hij vanuit Casablanca naar Enschede vertrok. De betrokkenheid met mensen in nood leverde een indrukwekkende serie aquarellen en tekeningen op.

Lily van der Stokker, ‘Transfer That Money To Me’, 2010, Art Basel


Lily van der Stokker (1954) ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor de schilderkunst
Haar werk kenmerkt zich door voorstellingen die verwijzen naar de alledaagse realiteit en verbeelden kleine, gewone gebeurtenissen uit haar eigen leven. Haar vrolijke, directe en soms confronterende werken zijn een reactie op actuele thema’s in de kunstwereld en doen in eerste instantie denken aan schijnbaar achteloos genoteerde droedels vol bloemen, wolken, krullen en guirlandes. Haar werk polemiseert tevens over de vraagstelling wat men in het algemeen typisch ‘vrouwelijk’ vindt.

Van der Stokker maakt met name muurschilderingen en werkt veelal in situ. Composities die ze eerst op klein formaat maakt worden monumentaal uitvergroot in vrolijke, fluorescerende kleuren, vooral pasteltinten. Die opzet wordt verwerkt tot speelse, decoratieve vormen. De muurschilderingen combineert ze soms met ruimtelijke elementen en werk op papier.

Jeanne Oosting Prijzen, een echte kunstenaarsprijs
De Jeanne Oosting Prijzen werden in 1970 in het leven geroepen door beeldend kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting (1898 – 1994) vanuit haar betrokkenheid bij de beeldende kunstwereld. Met haar overlijden in 1994 is bij testamentaire beschikking de Jeanne Oosting Stichting opgericht die de prijstoekenning voortzet.

De Jeanne Oosting Prijzen worden toegekend als waardering voor individuele artistieke kwaliteit binnen de figuratieve kunst. Uniek aan de prijs is dat de jury volledig uit collega-kunstenaars bestaat.

Inmiddels is het de 51ste keer dat beide prijzen worden uitgereikt. Onder de prijswinnaars van de laatste 20 jaar bevinden zich onder meer Sylvie Zijlmans, Hans de Wit, Fons Haagmans, Philip Akkerman, Ronald Ophuis, Ronald Zuurmond, Gé-Karel van der Sterren, Paul Nassenstein, Emo Verkerk, Ina van Zyl, Ad Gerritsen, David Haines, Sara van der Heide, Jan Beutener, Derk Thijs, Jan van de Pavert, Corinne Bonsma, Jo Baer, Kinke Kooi, Charlotte Schleiffert, Arjan van Helmond, Henk Visch, Bettie van Haaster, Hannah van Bart, Jacco Olivier, Maria Roosen en Janine van Oene.

Het werk van beide laureaten is van 7 t/m 29 augustus 2021 te zien bij Rozenstraat, A Rose, Rozenstraat 59 in Amsterdam.
De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vinden plaats op zondag 29 augustus om 16:00 uur tijdens de finissage van de tentoonstelling.

Bron: Persbericht Jeanne Oosting Stichting
Hoofdbeeld: Lily van der Stokker, Migros Museum, Zürich, Zwitserland (2019), alle beelden via Jeanne Oosting Stichting