De Johannes Vermeer Prijs 2017, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door minister Bussemaker toegekend aan modeontwerper Iris van Herpen. De jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas, heeft haar unaniem voorgedragen omdat zij al jaren consistent en toonaangevend is binnen de internationale modewereld. Van Herpen ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre. De uitreiking vindt plaats op 30 oktober 2017 in de Ridderzaal.

De jury prijst Van Herpen wegens haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen, waarin zij uitzonderlijk talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid verbindt aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap.

Iris van Herpen (1984) studeerde mode aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Arnhem en liep tijdens haar studie stage bij Alexander McQueen en Claudy Jongstra. In 2007 begon zij haar eigen label vanuit haar studio in Arnhem, waarbij zij een unieke ontwerpstijl ontwikkelde die zij “New Couture” noemt. Haar werken tonen futuristisch en sculpturaal en zijn geëxposeerd in musea als het Victoria & Albert Museum in Londen, het Cooper Hewitt Museum in New York en het Palais de Tokyo in Parijs. Een zestal van haar jurken zijn opgenomen in de collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York. Haar ontwerpen worden gedragen door internationale beroemdheden, onder wie Björk, Lady Gaga, Beyoncé en Tilda Swinton.

Van Herpens couture ontstaat op het snijvlak van kunst, technologie en mode. Bij het ontwikkelen van haar collecties werkt zij intensief samen met architecten, choreografen, musici, fotografen en filmmakers, maar ook met wetenschappers van het internationaal vermaarde CERN in Lausanne en het MIT in Cambridge, Massachusetts. Van Herpen rekt de grenzen van mode op door haar multidisciplinaire manier van werken en daagt daardoor, aldus de jury, het geijkte concept van mode uit. Mode, zo wil het cliché, zou hooguit ‘toegepaste kunst’ zijn. Voor Van Herpen is het sculpturale echter een belangrijk uitgangspunt voor haar collecties. Daarmee bevraagt zij modeconcepten als draagbaarheid en trendgevoeligheid. Bovendien verweeft zij meerdere kunstdisciplines in haar werk en maakt gebruik van vernieuwende technieken die men niet snel met mode associeert. Met deze werkwijze beïnvloedt Van Herpen andere disciplines en kunstenaars, en verandert zij op fundamentele wijze de manier waarop mensen over mode denken.

Sinds 2009 ontving Van Herpen diverse prijzen, onder meer de ANDAM Awards Grand Prix (2014), de Grand Prize of the European Commission – STARTS (2016) en de Grand Seigneur Award (2016). Zij is sinds 2011 lid van de prestigieuze La Fédération de la Haute Couture et de la Mode en sinds 2015 lid van de Akademie van Kunsten (KNAW).

Over de prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De jury van de Johannes Vermeer Prijs bestaat dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa (laureaat 2015), Ann Demeester, Jeroen Krabbé en Stephan Sanders.

Bron: Persbericht www.johannesvermeerprijs.nl 
Beeld: Soo Joo Park wearing Iris van Herpen Couture at the red carpet of the Venice Film Festival