De Theodora Niemeijer prijs 2018 is gewonnen door Josefin Arnell. Dit werd zaterdag 23 juni bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het auditorium van het Van Abbemuseum. Arnell mag vanaf eind september 2018 Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project THE TICK en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van €10.000. De jury werd geïnspireerd door de ambigue wereld die Josefin probeert te realiseren. Wat eerst lijkt op een zoete, dromerige, bijna cartooneske wereld waar de millennial meisje in willen dwalen, blijkt plotseling te veranderen in een horrorscenario en weer terug.

De tweede plaats is voor Joy Mariama Smith, de derde plaats voor Isabelle Andriessen; zij ontvangen een cheque van respectievelijk €2.500 en €1.500. De jury moest tijdens deze vierde editie van de prijs een keuze maken uit bijna 100 ingestuurde projectvoorstellen.

De Theodora Niemeijer prijs is in 2012 gelanceerd door Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum omdat vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in tentoonstellingen en museale collecties. De prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een vrouwelijke beeldend kunstenaar die woont en werkt in Nederland en maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. Eerdere winnaars waren Sissel Marie Tonn (2016), Sachi Myachi (2014) en Sarah van Sonsbeeck (2012).

Bron: Van Abbemuseum
Beeld: Josefin Arnell’s vertegenwoordiger Olle Lundin. Foto door Ilse van Loon