5 juni 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 37: de onbekende protestganger tijdens de Chinese studentenopstand, verbeeld door Fernando Sánchez Castillo.

Fernando Sánchez Castillo, ‘Tank Man’, 2013, foto: Hans Roggen

Op 5 juni 1989 stopt één man een colonne tanks tijdens de studentenopstand in Peking. De camera’s draaien en hij wordt wereldberoemd. De Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo maakte een eerbetoon voor deze man, waarvan de identiteit tot op vandaag onbekend is. De kunstenaar heeft het monument in vele verschillende jasjes gestoken, van groene mannetjes op speelgoedformaat tot gigantische sculpturen.

In 2013 was een levensgrote versie van polyurethaan te zien tijdens de kunstmanifestatie ‘Call of the Mall’ in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. Met winkeltassen in beide handen leek Tank Man op een toevallige voorbijganger, niet op een iconische held. Het winkelende publiek was al snel dusdanig onder de indruk van het beeld dat men hem aanraakte: zou het wel een kunstwerk zijn? Daarom werd besloten het werk alleen nog in de weekenden te vertonen onder strenge bewaking. Na afloop van Call of the Mall is Tank Man aangekocht door het Centraal Museum.

Deze aflevering is de laatste in de serie Maandkunst…