Utrecht, 26 april 2022

Het in Rotterdam gevestigde bureau KAAN Architecten is uitgekozen als ontwerper voor de verbouwing van Museum Catharijneconvent. Dat is nodig vanwege de structurele stijging van het aantal bezoekers de afgelopen tien jaar. Het huidige museumgebouw heeft capaciteit voor 100.000 bezoekers per jaar en voldoet niet meer aan de behoeftes van de 160.000 tentoonstellingsbezoekers waaronder schoolkinderen, families en toeristen.

De beoordelingscommissie onder leiding van rijksbouwmeester Francesco Veenstra koos unaniem voor de visie van het Rotterdamse bureau. Gewaardeerd worden onder meer de manier waarop in de visie van Kaan architecten het monument en de nieuwe architectuur elkaar versterken, de integrale aandacht voor de bezoekersbeleving en de reflectie op de inhoud van het museum waarbij gedurfde interventies eenheid brengen in het hele complex. Voor deze opdracht werkt het bureau samen met Origin Architecture & Engineering dat gespecialiseerd is in restauratie en renovatie van monumenten en landschappen. Vijf bureaus dongen mee naar de opdracht. Het museum gaat nu een periode in waarin de visie wordt doorontwikkeld en is de komende jaren volledig open.

Directeur Marieke van Schijndel: “De visie van KAAN Architecten is een schitterende vertaling van onze ambities en maakt het gebouw, dat zó verbonden is met de Utrechtse geschiedenis, onderdeel van de bezoekersbeleving. Het voorstel lost logistieke uitdagingen op, geeft ruimte aan al onze bezoekers en biedt mogelijkheid tot verduurzaming. We krijgen meer plek voor onze tijdelijke tentoonstellingen én de buitenruimtes worden toegankelijker.”

Impressie binnenplein Museum Catharijneconvent door Kaan architecten


Over het architectenbureau
KAAN Architecten is een in Rotterdam, São Paulo en Parijs gevestigd architectenbureau en bestaat uit een internationaal team van architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ingenieurs en grafisch ontwerpers. Tot de recente opdrachtgevers behoren naast Museum Catharijneconvent ook Het Koninklijke Museum voor Schone kunsten in Antwerpen (KMSKA), Museum Paleis het Loo in Apeldoorn en de Rechtbank in Amsterdam.

Nieuwe collectiepresentatie
Een belangrijk onderdeel van de verbouwing is de ontwikkeling van een geheel nieuwe collectiepresentatie in het kloostergebouw, die het museum in co-creatie met het onderwijs maakt. Deze zal worden vormgegeven door tentoonstellingsontwerper OPERA Amsterdam, in samenwerking met content design bureau Studio Louter. Wanneer de verbouwing start en het vernieuwde museum af is, is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen. Meer informatie over de verbouwing is te vinden op catharijneconvent.nl/verbouwing.

Bron: Persbericht Museum Catharijneconvent
Hoofdbeeld: Impressie voorplein Kaan architecten