16 februari 2023

Het Haags Historisch Museum organiseert ook dit jaar maandelijkse rondleidingen door Paleis Kneuterdijk, in samenwerking met de Raad van State. Op acht vrijdagen van maart tot november is het voormalige koninklijk paleis met een gids te bezoeken. Op 3 maart zijn de eerste twee rondleidingen van dit jaar. Wegens de grote belangstelling is het aantal rondleidingen dit jaar verdubbeld. Hoogtepunten van een bezoek zijn de voormalige balzaal en de Gotische zaal.

Balzaal Paleis Kneuterdijk © Raad van State

Over Paleis Kneuterdijk
In 1816 kocht Koning Willem I Paleis Kneuterdijk voor zijn zoon, de latere Koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Het paleis, ontworpen door de Franse architect Daniël Marot, bleef in koninklijk bezit tot Koningin Wilhelmina het in 1937 verkocht. Het gebouw kreeg diverse bestemmingen en werd in 1967 aangewezen als Rijksmonument. In 1983 nam de Raad van State zijn intrek in het pand. Na jaren van renovatie en nieuwbouw nam de Raad van State het gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in 2011 weer in gebruik en stelt sindsdien groepen in de gelegenheid om, onder leiding van een gids, een deel van het paleis te bekijken. Ook is het paleis tijdens Open Monumentendag geopend.

Data en kaartverkoop
De rondleidingen vinden van maart t/m november op vrijdag plaats, en starten om 13.00 en om 15.00 uur. Exacte data zijn te vinden op de website van het museum. De kosten bedragen € 12,- per persoon, kinderen van 8 t/m 12 jaar betalen € 6,-.
Tickets uitsluitend te koop via haagshistorischmuseum.nl.

Bron en beeld: Persbericht Haags Historisch Museum