Op zaterdag 23 juni vindt de 10e editie van het Keti Koti Festival plaats in het Afrika Museum. Met een uitgebreid programma wordt er stil gestaan bij het slavernijverleden én wordt er vrijheid en verbondenheid gevierd. Een dag vol rituelen en tradities, muziek, dans en ontmoetingen met bijzondere mensen.

Verbroken ketenen
Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams. Voor velen is het een onbekend begrip. Keti Koti symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, na ruim twee eeuwen slavernij, in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Voor het 10e jaar op rij wordt er in het Afrika Museum het succesvolle Keti Koti Festival georganiseerd.

Keti Koti Festival; terugblik op de geschiedenis
Tijdens het festival staan we stil bij het verleden en heden. Er is aandacht voor de geschiedenis van de slavernij, maar ook staan we stil bij het feit dat slavernij en mensenhandel nog steeds voorkomen in onze wereld. Met lezingen over de ontwikkelingen rondom de Para plantages, de Keti Koti talks over het verband tussen het slavernijverleden en huidige machtsstructuren en ongelijkheid, een voordracht uit het boek “Met eigen ogen” en gedichten en verhalen van spokenword artiesten.

Vieren van vrijheid en verbondenheid
Het vieren van de vrijheid en verbondenheid speelt tevens een grote rol op deze dag. Op het programma staan live muziekoptredens van kaseko-band Kankantrie en salsa-band Cache Royal. Er zijn creatieve workshops te volgen, een optreden van Jetty Mathurin als Taante en een grote Caraïbische Markt met vele kleurrijke kramen met bijzondere producten en een grote Foodmarkt met authentieke Surinaamse en Antilliaanse producten. Deze bijzondere dag wordt gepresenteerd door presentatrice en comédienne Stacey Esajas.

Kijk voor het complete programma op www.afrikamuseum.nl

Praktische informatie
Zaterdag 23 juni
Programma 13:00 – 20:00 uur (museum open vanaf 10:00 uur)
Regulier: € 14,00 – Museumkaart geldig
Online voorverkoop: € 5,00
Kom je in koto of traditionele Afrikaanse kleding? Dan betaal je slechts € 7,00.

Bron en beeld: Persbericht Afrikamuseum