Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum wordt voor het 11e jaar op rij onze gedeelde slavernijgeschiedenis herdacht en de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863 gevierd. Er kwamen toen ruim 45.000 (oorspronkelijk Afrikaanse) tot slaaf gemaakte mensen vrij. Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. Op zaterdag 22 juni staan wordt stilgestaan bij de slavernijgeschiedenis maar ook naar vandaag en de toekomst gekeken.

Heeft u een object of iets anders dat iets vertelt over het slavernijverleden? Of heeft u een herinnering die niet vergeten mag worden? Neem het mee! Het team van het project ‘Sporen’ (een initiatief van het Landelijk Netwerk Slavernijverleden) loopt tijdens het festival rond. Uw verhaal wordt dan op film vastgelegd. De verhalen worden gearchiveerd en in de toekomst mogelijk gebruikt voor nieuwe exposities over het slavernijverleden.

Het Keti Koti Festival wordt op traditionele wijze geopend door Winti-priesteres Marian Markelo met een plengoffer. Het museum is open vanaf 10.00, het programma begint om 13.00. Kijk voor het volledige programma op de website van Afrika Museum.

 

Bron en beeld: persbericht Afrika Museum