Voor het eerst richt het Rijksmuseum in een tentoonstelling de blik op de Nederlandse slavernijgeschiedenis. ‘Nieuw Licht – Het Rijksmuseum en de slavernij’ laat zien hoe deze tentoonstelling tot stand is gekomen. De documentaire is vanavond, maandag 15 februari, om 20.25 uur te zien op NPO2. 

De documentaire toont hoe een team van vier conservatoren de archieven induikt en objecten met een nieuwe blik bekijkt. “Het Rijksmuseum moet zichzelf opnieuw uitvinden,” zegt Valika Smeulders, hoofd geschiedenis bij het museum.
Regisseur Ida Does brengt behalve de zoektocht naar culturele achtergronden van de objecten ook persoonlijke kantelmomenten en interne discussies in beeld. Daarbij moeten zelfs de meest doorgewinterde conservatoren erkennen dat ze een al te eenzijdig perspectief op de geschiedenis hebben gehad.

De documentaire ‘Nieuw Licht’ is te zien op maandag 15 februari, 20.25 uur, NTR op NPO2, en daarna via NPO Start. De tentoonstelling ‘Slavernij’ in het Rijksmuseum is te zien zodra de musea weer open mogen, www.rijksmuseum.nl.

Bron en beeld: persbericht Memphis Film, filmscène bij Bartholomeus van der Helst, ‘Schutters van wijk VIII in Amsterdam o.l.v. kapitein Roelof Bicker’, ca. 1640-43, Rijksmuseum Amsterdam