Xiaoyong  Zhao is een van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen de schilderijen van Vincent van Gogh en andere grote meesters kopieert. Terwijl van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden doeken, via souvenirshops over de hele wereld. Hij heeft één droom; naar Europa om het echte werk van Van Gogh te bekijken.

De Chinese kunstenaars leven en slapen op de vloeren van piepkleine studio’s tussen waslijnen vol meesterwerken om de grootschalige orders op tijd af te krijgen – samen schilderen ze jaarlijks miljoenen kopieën. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de originele zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron. De kunst en het leven van de Nederlandse schilder motiveren de jonge Chinees om zijn eigen dromen na te jagen.

De documentaire ‘China’s Van Goghs’ is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21ste eeuw: van Made in China naar Created in China. De documentaire werd geregisseerd door fotograaf Haibo YU, in 2006 bekroond door World Press Photo.

De documentaire ging in 2016 op het IDFA in première.

Uitzending: woensdag 26 juli om 22.55 uur bij de NTR op NPO 2
Website: www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Bron en beeld: Persbericht 2Doc.