De documentaire ‘Paula Rego, Secrets and Stories’ (2017) geeft middels bestaande videobeelden, foto’s, schilderijen en persoonlijke verhalen een bijzondere inkijk in het leven van de Portugees-Britse kunstenaar Paula Rego (1935). Van haar is momenteel een tentoonstelling te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Paula Rego, ‘The Dance’, 1988, collectie Tate, Londen

Aan haar zoon Nick Willing, maker van de documentaire, vertelt Rego voor het eerst over de ingrijpende dingen die zij in haar leven heeft meegemaakt. Over haar abortussen, depressies, het leven in Portugal, de complexe relatie met haar man Victor Willing en al het bijzondere werk dat daaruit voortvloeide. Een van de openhartige verhalen gaat over de manier waarop sprookjes hielpen om haar verbeelding en geest weer te laten bloeien na een depressie. De ontroerende documentaire geeft haar stille en verlegen persoonlijkheid weer en maakt haar uitgesproken werk des te krachtiger.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Paula Rego’, t/m 20 maart in Kunstmuseum Den Haag, herhaalt AvroTros Close Up de documentaire ‘Paula Rego, Secrets and Stories’ (2017); te zien op zaterdag 11 december om 8.30 uur op NPO1 en via NPO Start.

Hoofdbeeld: Paula Rego bij de Belas Artes tentoonstelling, Lissabon, 1965