Vandaag publiceert journalistiek platform De Correspondent het unieke online kunstproject ‘Het weefsel der mensheid’ van kunstenaar Carlijn Kingma (1991). Op deze immense en uiterst gedetailleerde tekening, of kaart zoals Kingma deze zelf noemt, verbeeldt zij de rode draden van onze geschiedenis met een mogelijke toekomstige samenleving, geïnspireerd op onder meer het boek ‘De meeste mensen deugen’ van historicus Rutger Bregman.
In Kingma’s overrompelende universum vol metaforen vertrekt u als kijker op een reis door de tijd: van nomadische volken en jagers/verzamelaars tot het ontstaan van steden, naar de aanvankelijk toenemende en later afnemende invloed van religie, naar bepalende uitvindingen als de boekdrukpers en naar actuele wetenschappelijke vraagstukken.

De tekening is te bekijken op de website van De Correspondent. Vanuit daar kunt u deelnemen aan een virtuele rondleiding: in veertien stappen bezoekt u alle gebieden van dit landschap tot in het kleinste detail, daarbij telkens begeleid door geluidsfragmenten die Kingma zelf heeft ingesproken. Liever zelf ronddwalen? U kunt ook op eigen tempo in en uit zoomen.

Bekijk het kunstwerk hier.

Van 27 september t/m 10 januari 2021 is dit werk in Rijksmuseum Twenthe in het echt te zien als onderdeel van Carlijn Kingma’s overzichtstentoonstelling ‘Architectuur van het onzichtbare’.

Voor Museumtijdschrift nr. 4 – 2020 interviewde Arjan Reinders de kunstenaar in het artikel ‘De kunst van het vergezicht’.