In een knalrode sportauto gaat Aukje Dekker, kunstenaar en oprichter van cultuurbolwerk Sexyland in Amsterdam-Noord, in het holst van de nacht op pad. Met een kind en een kunstenaar verrijkt ze Nederland met bijzondere, nieuwe kunstwerken, zo is te zien in het tweede seizoen van het jeugdtelevisieprogramma ‘Moonriders’, vanaf 27 november te zien op NPO Zapp.

Aukje Dekker in 'Moonriders', foto: Aisha Zeijpveld

In het televisieprogramma graven kind-kunstenaarsduo’s een geheime tunnel naar de wc’s van musea om hier hun creaties te plaatsen. Zo zien we de Koreaanse roots van Mia terug in een pop, die volgens de Afro-Surinaamse winti-tradities van kunstenaar Jaasir Linger als een religieus object op de plee terechtkomt. De rok van de pop bestaat uit verschillende lapjes, wat volgens Linger betekent dat alles een geheel is, we allemaal bij elkaar horen en in harmonie moeten leven. Met veel absurde, droge humor maar ook ontroerende onbevangenheid is dit programma absoluut niet alleen voor kinderen interessant. Bovendien is elke aflevering vanwege de filmische setting een kunstwerk op zich.

Her vierdelige jeugdprogramma ‘Moonriders’ is vanaf zondag 27 november, rond 11.30 uur, te zien bij de VPRO op NPO Zapp.

Bron en beeld: VPRO