Van onze redactie – Net als wereldberoemde kunstenaars als Monet, Sisley en Pissarro was Berthe Morisot (1841-1895) van meet af aan betrokken bij het impressionisme. De documentaire ‘Morisot – Moed, storm en liefde’, donderdag 28 juni om 22.55 uur op NPO2, probeert deze ‘meest impressionistische van de impressionisten’ de eer te geven die haar toekomt, want als vrouw kreeg zij niet de roem die haar mannelijke collega’s wel ten deel viel.

De film toont de strijd van Morisot tussen de keuze voor kunst of gezin en haar speciale band met Edouard Manet die haar als ‘Femme en Noir’ in 1872 portretteerde in het prachtige schilderij ‘Berthe Morisot met een boeket viooltjes’. Ook haar eigen zachtaardige voorstellingen en vele vrouwen- en kinderportretten, met grote, schetsachtige penseelstreken gemaakt, komen uitgebreid aan bod. Daarbij vertaalt regisseur Klaas Bense de moeilijkheden van een vrouw in de kunst via een vrouwelijke rapper op originele wijze van toen naar nu.

Donderdag 28 juni, Het Uur van de Wolf: ‘Morisot – Moed, storm en liefde’, NPO2, 22.55 uur.

Hoofdbeeld: Berthe Morisot: ‘Eugène Manet et sa fille dans le jardin de Bougival’, 1883. Collectie Musée Marmottan Monet, Paris.