Van onze redactie – De start was moeizaam, maar uiteindelijk werd de Iers-Britse autodidact Francis Bacon (1909-1992) wereldberoemd met zijn portretten van getormenteerde mensfiguren. Toen hij al een superster was, in de vroege jaren zestig, legde hij uit waarom hij in een periode dat de abstracte kunst zegevierde, juist de figuratieve schilderkunst zo’n uitdaging vond: “Want hoe vang je de realiteit zonder er een illusie van te maken?”

In de documentaire ‘De gewelddadige streek van Francis Bacon’ van regisseur Richard Curson Smith, die donderdag 16 augustus op televisie is te zien in Het Uur van de Wolf, komt een groot aantal vrienden en biografen aan het woord. Die ruimen het misverstand uit de weg dat Bacons voorliefde voor verwrongen, angstaanjagende figuren ook maar iets te maken zou hebben met de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Bacon ook charmant was, leggen zij de nadruk op Bacons duistere kanten, zijn verslaving aan gokken, alcohol, moeizame relaties en masochistische seks. Die vonden een uitlaatklep in zijn emotioneel geladen schilderijen. De documentaire volgt Bacons leven chronologisch, vanaf zijn eerste succes in 1945 tot aan zijn dood op 82-jarige leeftijd in Madrid, en is gelardeerd met de meest prachtige schilderijen, waaronder ook zijn laatste ‘Study of a Bull’ uit 1992, pas in 2016 in een particuliere collectie opgedoken. Niet voor watjes, deze huiveringwekkende documentaire.

Het Uur van de Wolf: ‘De gewelddadige streek van Francis Bacon’ (2017), donderdag 16 augustus, 22.40 uur bij de NTR op NPO 2.

Beelden: filmstills, ‘De gewelddadige streek van Francis Bacon’