Kijktip: Ger van Elk (1941-2014) is een van de belangrijkste Nederlandse moderne kunstenaars. In de veelzijdige conceptuele kunst die hij vanaf de jaren zestig maakt is hij continu op zoek naar de schoonheid en poëzie van de wereld om ons heen. Daarover zei hij: “Het gaat er niet om wát je ziet, het gaat erom wat je wílt zien.”

Aanstaande donderdag is in ‘Het Uur van de Wolf’ een bijzondere documentaire te zien die Van Elk volgt in zijn laatste jaren. Zo reist hij naar Venetië, waar hij in de Fondazione Prada zijn ‘Replacement Piece’ uitvoert. Voor dit werk verving Van Elk een vierkante meter grondoppervlak door een foto van het verwijderde deel. Hij realiseerde het eerder al in Bern (1969) en bij het Kröller-Müller Museum (2011).

Terwijl de opnames voor de documentaire in volle gang zijn krijgt Van Elk in 2013 een herseninfarct, waarna hij wordt opgenomen in een verpleeghuis. Samen met zijn assistent legt hij de laatste hand aan ‘12 Automatische Landschappen’, zijn allerlaatste kunstwerk.

Adieu à G., Het Uur van de Wolf, donderdag 30 november om 22.55 uur op NPO2, www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Beeld: Ger van Elk, ‘C’est moi qui fait la musique’, 1973, geretoucheerde kleurenfoto, 60 x 120 cm, Stedelijk Museum, Amsterdam.