Van onze redactie – Altijd al afgevraagd waarom we wijn uit een glas drinken? Of waarom het wijnglas een steeltje heeft? In het nieuwe televisieprogramma ‘Voor de vorm’ vraagt kunstenaar en ontwerper Christien Meindertsma zich in acht afleveringen af waarom voorwerpen een bepaalde vorm hebben.
‘’Wat ik eigenlijk best bijzonder vind” begint Meindertsma de eerste aflevering, vanavond op NPO 2, “is dat je durft te drinken uit zo’n dun glas.’’ Een goed punt, want het is natuurlijk erg breekbaar. Hoe is het wijnglas zoals we dat nu kennen eigenlijk tot stand gekomen? Om dat uit te zoeken vertrekt Meindertsma naar het Italiaanse eiland Murano, ‘het Walhalla’ voor glasblazers. Daar ontmoet ze de afstammeling van een van de belangrijkste Venetiaanse glasblazers uit de vijftiende eeuw, die haar alles kan vertellen over de uitvinding van het steeltje. Maar ook in Nederland zijn er interessante verhalen te vinden. Zo spreekt ze ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk die glazen van lokale ingrediënten maken.
De televisieserie prikkelt meteen je nieuwsgierigheid. In de volgende afleveringen onderzoekt Meindertsma de fiets, de bh, de kamerplant, de bril, de mobiele telefoon, de wc-pot en de sneaker.

‘Voor de vorm’, elke donderdag van 18 oktober t/m 6 december, 21.25 bij de NTR op NPO 2.

Beeld: Aflevering 1, Christien Meindertsma gaat op zoek naar de vorm van een wijnglas.