Romanschrijver Oek de Jong, sinds 2012 columnnist van Museumtijdschrift, heeft in het net verschenen zomernummer zijn laatste column geschreven. Na negen jaar en na 72 columns, ‘kleine ontdekkingsreizen’ noemt De Jong ze, wordt het tijd voor hem om een andere richting in te slaan. Een aanzienlijk deel van zijn columns voor Museumtijdschrift zijn gebundeld in het boek De magie van het beeld. In het filmpje leest hij een van zijn dierbare columns voor, ‘Zeevlam’, over mist aan zee en een voorbijrennend meisje in een foto van Ad Windig uit 1955.

 

Eerste column
De Jong schreef zijn 1e column in Museumtijdschrift 6 van 2012. In ‘Matisse gumt een oor uit’ beschrijft De Jong hoe hij zich als kunstgeschiedenisstudent van 18 jaar, kersvers uit de provincie, in het Stedelijk Museum Amsterdam laaft aan moderne kunst. Tegenover het beroemde werk De Parkiet en de Sirene van Matisse, in een kleine zaal, stonden twee fauteuils van Mies van der Rohe. Uren zat De Jong op die stoelen. Kalm kijken, zin om zelf aan de slag te gaan, wellust – vanaf dat moment beschreef De Jong kunstwerken, beelden, kunstenaars en plekken die hem fascineren, betoveren, ontroeren en inspireren. Zijn belangstelling is breed: van beeldende kunst en fotografie tot film, architectuur en design. Hij koos steeds een kunstwerk en schreef er dan een mini-essay bij: persoonlijk, beeldend en in de heldere stijl die hem ook kenmerkt als romanschrijver.

Meisje in de mist
Soms zocht hij het dicht bij huis en in zijn eigen jeugdjaren, zoals in de in het filmpje voorgelezen column ‘Zeevlam’, over een Meisje in de mist, Wijk aan Zee (1955) van Ad Windig. De grote fotograaf Windig blijkt een oom van De Jong te zijn, de foto opende voor hem als kleine jongen een cocktail aan geheimzinnige sensaties. Gedetailleerd bekijkt hij als volwassene het beeld, eeuwige schoonheid is zijn conclusie.

De berg van Cézanne
In De magie van het beeld is een aanzienlijk deel van zijn columns gebundeld, door hemzelf geselecteerd en soms bewerkt, royaal voorzien van beeld. Die columns bestrijken uiteenlopende eeuwen en landen, van een intieme ets van Rembrandt en de bekende foto van Marilyn Monroe op het luchtrooster van de metro tot de Land Art van Richard Long en Hamish Fulton, de vrouwen van Picasso en de berg van Cézanne, die de schrijver in ijzige kou en een razende mistral beklom.

Laatste column
“Met het bootje van Manet verdwijn ik uit het zicht van de lezers van Museumtijdschrift”, schrijft Oek de Jong in het laatst verschenen nummer. “Negen jaar heb ik met veel plezier mijn columns geschreven. Het is nu tijd om een nieuwe koers uit te zetten. Ik dank jullie, mijn lezers, voor jullie interesse.” Museumtijdschrift dankt Oek de Jong voor negen jaar leesplezier!

Oek de Jong, ‘De Magie van het beeld’, uitgeverij WBooks, € 19,95, ISBN 978 94 6258 4457, bestel hier.

Museumtijdschrift 2021/5, het zomernummer met de laatste column van Oek de Jong, bestel hier.

Voor de voorlaatste column van Oek de Jong: klik hier.

Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor de laatste column van Oek online, getiteld ‘Modern Leven’, over het bootje van Édouard Manet, ‘En bateau’, uit 1874.

Hoofdbeeld: Ad Windig, ‘Meisje in de mist, Wijk aan Zee 1955’, © Ad Windig/MAI