Centraal Museum Utrecht laat mensen met rood-groene kleurenblindheid de kleuren in zijn kunstwerken ervaren. Daartoe heeft het museum in samenwerking met EnChroma’s Color Accessibility Program meerdere EnChroma brillen voor kleurenblindheid verworven die men kan lenen om het museum te zien. Deze brillen zorgen dat mensen met bepaalde types kleurenblindheid (Protan en Deutan) de kleuren in de kunstwerken versterkt, helder en met een rijker contrast zien.

Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Centraal Museum Utrecht wil zijn kunst toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Ik ben blij dat we nu ook mensen met kleurenblindheid of daltonisme een ervaring kunnen bieden die ze lang zal bijblijven. De tentoonstelling Stuff Matters van Jessica Stockholder die tot 1 september te zien is, is een kleurenfeest en daarom bij uitstek geschikt om met zo’n bril op te bekijken.’’

Eén op de twaalf mannen en één op de 200 vrouwen heeft last van een vorm van kleurenblindheid. Door deze brillen beschikbaar te stellen, stelt het Centraal Museum Utrecht mensen met kleurenblindheid in de gelegenheid de kleuren in de kunstwerken te zien zoals de kunstenaar het heeft bedoeld. In bijgaande video wordt zichtbaar wat zij ervaren:

Vanaf vandaag kunnen mensen voorafgaand aan hun bezoek een EnChroma-bril reserveren bij het informatiecentrum van het museum: info@centraalmuseum.nl. Het Centraal Museum is van dinsdag tot zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. Elke eerste donderdag van de maand tot 21.00 uur. 2 van 2

Het museum bedankt Unique Optiek & Optometrie uit Tegelen, verkoper van de bril in Nederland, en producent EnChroma voor hun advies en medewerking. Beiden bieden de bril ook te koop aan voor particulieren. Het concept is tot stand gekomen dankzij Sunshine and Sausages, met medewerking van Lesley Moore en Rogier Brood.

Bron: persbericht Centraal Museum Utrecht
Foto: Robert-Oosterbroek