Van geel naar pasteltinten paars en groen; ‘Le Remorqueur’ (‘De Sleepboot’) van de Franse kunstenaar Auguste Herbin (1882 -1960) is een ode aan kleur. Dit werk uit 1908 is door een particuliere verzamelaar geschonken aan Kunstmuseum Den Haag. Het verwerven van klassiek moderne kunst is voor Nederlandse musea vandaag de dag relatief zeldzaam.

Vol trots laat Kunstmuseum Den Haag zien dat het nieuw verworven schilderij een bijzondere plek in de collectie inneemt door het van 26 september tot en met 13 december 2020 te presenteren tussen werken van Herbins tijdgenoten.

‘Le Remorqueur’
Auguste Herbin leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Franse modernisme in het begin van de twintigste eeuw. In het begin van zijn carrière volgde hij het pad van het (post)impressionisme, maar hij raakte vanaf 1906 geïnspireerd door het felle, ‘wilde’ kleurgebruik van het Franse fauvisme en de werken van Henri Matisse. Met heldere, contrasterende kleuren in grote kleurvlakken en een heftige lijnvoering is ‘Le Remorqueur’ een mooi voorbeeld van Herbins fauvistische periode.

Door ‘Le Remorqueur’ tussen het werk van Herbins vrienden en tijdgenoten te plaatsen, ontstaat er een overzicht van de snelle en spannende ontwikkelingen binnen de Franse kunstwereld begin twintigste eeuw. Net als zijn medekunstenaars bleef Herbin zichzelf opnieuw uitvinden. Zo kwam hij na het fauvisme terecht bij het kubisme. In deze kringen raakte hij bevriend met kunstenaars zoals Pablo Picasso, Georges Braque, Jean Metzinger en Fernand Léger, van wie ook werk te zien zal zijn.

Herbins ‘Le Remorqueur’ vormt een belangrijke aanvulling op de collectie Franse moderne kunst die Kunstmuseum Den Haag in ruim honderd jaar heeft verzameld. Onder toezicht van directeur H.E. van Gelder, besloot hoofdconservator Gerhardus Knuttel in 1919 meer te focussen op eigentijdse kunst en bracht hij steeds meer werken van kunstenaars die werkten in Parijs zoals Fernand Léger, Pablo Picasso en Albert Marquet samen. Deze kunstwerken gaven de toon aan voor de opbouw van de rest van de collectie en vormen ook voor de hedendaagse bezoeker hoogtepunten van het Kunstmuseum.

Particuliere steun
De steun van particulieren speelt een grote rol in de totstandkoming van de collectie van Kunstmuseum Den Haag. Zeker nu maken zij het mogelijk dat het museum de collectie nog steeds kan verrijken met nieuwe werken. Zo verwierf het Kunstmuseum in 1971 de inmiddels wereldberoemde collectie schilderijen van Piet Mondriaan via een legaat van de verzamelaar Salomon Slijper. De schenking van het werk ‘Le Remorqueur’ is een belangrijke verrijking van de museumcollectie én de Collectie Nederland.

Bron: Persbericht Kunstmuseum Den Haag
Beeld: Auguste Herbin, ‘Le Remorqueur’ (‘De Sleepboot’), 1908, 52,5 x 63,5 cm, Kunstmuseum Den Haag –schenking Anema-Hartkamp.