Rijksmuseum Boerhaave presenteert van 8 juli t/m 31 augustus 2018 twee klokken ontworpen door de vooraanstaande geleerde Christiaan Huygens uit de collectie Zuylenburgh. Eén is kortgeleden op een veiling opgedoken en is de eerste met een balansuurwerk. Deze unieke klok van Isaac Thuret leidde tot de beroemde chronometer van John Harrison met balans. De andere klok – van de hand van Salomon Coster, de eerste die slingerklokken maakte – is lange tijd voor het publiek verborgen geweest.

Huygens vond in 1656 de slingerklok uit. Door zijn slinger bleef de klok nauwkeurig lopen. Vóór die tijd liepen klokken soms wel een kwartier voor of achter. Voor de meeste mensen geen probleem omdat zij zich baseerden op de kerkklok. Maar voor de astronomie en plaatsbepaling op zee was nauwkeurige tijdsmeting van groot belang.

De Haagse klokkenmaker Salomon Coster produceerde met toestemming van Huygens ’s werelds eerste slingerklokken. Twee jaar later stierf hij en patentloos nam de productie van ‘Haagse’ slingerklokken een grote vlucht. Rijksmuseum Boerhaave heeft zowel een slingerklok van Coster als enkele Haagse uurwerken in zijn collectie.

Huygens bleef zijn hele leven uurwerken verbeteren. In de tijd dat hij in Parijs de Académie des Sciences leidde, ontwikkelde hij samen met de klokkenmaker van de koning, Isaac Thuret, een uurwerk waarbij niet de slinger, maar een balans het tempo dicteert. Deze balans reguleert ook het unieke planetarium van Huygens dat in Rijksmuseum Boerhaave tentoongesteld staat.

Publieksevenement over tijdsmeting en uurwerken
Zondag 8 juli (13.30 – 17.00 uur) organiseert het museum lezingen over tijdsmeting en uurwerken. Bruikleengever Bert Degenaar, bekend van het programma ‘Van onschatbare waarde’, zal over zijn ontdekking van deze klokken verhalen.

Programma
13.30 uur: ontvangst
14.00 uur: welkom door Amito Haarhuis, directeur Rijksmuseum Boerhaave
14.10 uur: Christiaan Huygens, lezing door Hans Hooijmaijers, hoofd collecties
14.40 uur: toelichting op de klokken door Bert Degenaar, collectie Zuylenburgh
15.15 uur: onthulling van de speciale vitrine
15.30 – 17.00 uur: receptie en rondleidingen door de themazaal Gouden Eeuw

Toegang: Geldig toegangsbewijs Rijksmuseum Boerhaave
Aanmelden (verplicht): https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/publieksevenement-over-tijdsmeting-en-uurwerken/

Bron en beeld: Persbericht Rijksmuseum Boerhaave