Koning Willem-Alexander opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling wordt vanwege Covid-restricties vooralsnog in eerste instantie gratis opengesteld voor scholen van het voortgezet onderwijs uit de regio. Zodra de omstandigheden het toelaten volgt de opening voor het algemene publiek. De opening door Koning Willem-Alexander wordt live uitgezonden door de NOS om 15.55 uur via NPO1. De tentoonstelling is vanaf dinsdagmiddag 18 mei voor iedereen online toegankelijk via de website van het Rijksmuseum.

Slavernij
De tentoonstelling Slavernij stelt tien persoonlijke verhalen centraal. Tien waargebeurde verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken? In de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties.

Tien waargebeurde verhalen
Tijdens de 250 jaar durende koloniale periode werden mensen tot bezit en objecten in administraties gemaakt. In de tentoonstelling Slavernij worden de levens uitgelicht van João, Wally, Oopjen, Paulus, Dirk, Lokhay, Van Bengalen, Surapati, Sapali en Tula. Tien mensen die leefden in die tijd. Alle tien vertellen ze hun eigen verhaal: over het leven in slavernij of over het profiteren hiervan, over verzet en over uiteindelijk vrijheid.
Voor alle bezoekers is er een gratis audiotour die hen meeneemt in deze uiteenlopende levens. Hoofdverteller is Glenn Helberg. De tien verhalen zijn ingesproken door Remy Bonjasky, Joy Delima, Taco Dibbits, Reza Kartosen-Wong, Anastacia Larmonie, Arthur Kibbelaar, Susi en Simba Mosis, Gijs Stork, Vinod Sbramaniam en Annemiek van der Vegt. Alle vertellers hebben vanuit hun eigen achtergrond een band met een van de personen. Voor families en kinderen is er een speciale interactieve audiotour. De audiotours zijn ook te vinden in de Rijksmuseum App.

Niet eerder getoonde objecten
In de tentoonstelling zijn zowel objecten, schilderijen als bijzondere archiefstukken te zien en krijgt de bezoeker mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen. Om een completer verhaal te vertellen worden objecten getoond die niet eerder in het Rijksmuseum waren te zien, zoals objecten die door mensen in slavernij werden gekoesterd, maar ook werktuigen die op de plantages werden gebruikt. Bruiklenen zijn afkomstig uit o.a. het Nationaal Museum van Wereldculturen, British Museum, National Gallery of Denmark, Iziko Museums of South Africa, St Eustatius Historical Foundation, National Archeological Antropological Memory Management (NAAM) op Curaçao, de Nationale Archieven van Zuid-Afrika, Indonesië en Nederland, en privécollecties op Sint Eustatius, in Suriname en Nederland.

Look at me Now
Na de tentoonstelling kunnen de bezoekers hun indrukken en reacties verwerken in het kunstenaarsproject Look At Me Now. Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha van Instituto Buena Bista uit Curaçao maken ter plekke samen met het publiek tien nieuwe beelden en installaties op basis van de persoonlijke verhalen uit de tentoonstelling. De voortgang van Look At Me Now is vanaf de opening via de website te volgen.

Nederlandse koloniale slavernij op vier continenten
De tentoonstelling Slavernij beslaat de Nederlandse koloniale periode van de 17de tot en met de 19de eeuw. Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod. Ook de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf worden belicht. Het levert een brede geografische, en tegelijk tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.

Bron: Persbericht Rijksmuseum
Beeld: Dirk Valkenburg, ‘Plantage van Jonas Witsen, waarschijnlijk Palemenribo’, 1707, collectie Rijksmuseum