Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 3 oktober de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ in het Amsterdam Museum. Een tentoonstelling over krachtige en inspirerende vrouwen die leefden in de vorige eeuw. De Koning neemt eveneens het eerste exemplaar van het gelijknamige boek van historica Els Kloek, waarop de tentoonstelling is gebaseerd, in ontvangst.

Historica Els Kloek stelde het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ samen, waarin 1001 biografieën zijn opgenomen van overleden vrouwen die een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. Als gastconservator selecteerde zij samen met het Amsterdam Museum bijna 200 vrouwen met wie bezoekers aan de hand van foto’s, teksten en persoonlijke objecten van dichtbij kennis maken. Bezoekers leren de verhalen van de vrouwen kennen en ontdekken wat hen zo bijzonder maakt. Deze politica’s, feministen, wetenschapsters, sportvrouwen, directrices, zusters, onderwijzeressen en vrijheidsstrijdsters deden allen iets bijzonders, iets voor het eerst of iets het best. In een tijd dat er voor vrouwen minder mogelijk was. Hun verhalen geven een unieke kijk op de gebeurtenissen in de twintigste eeuw.

Al ligt de nadruk op het verleden, de tentoonstelling is uiterst actueel: ook vandaag de dag zijn mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van gesprek. Bij een aantal vrouwen vertelt een bekende Nederlander, onder wie oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, schrijver en filosoof Maxim Februari, politiefunctionaris Ellie Lust en voetbalster Tessel Middag, waarom de vrouw hem of haar inspireert. Met de open blik van nu wordt teruggekeken op de geschiedenis. Bezoekers kunnen in een interactieve zaal ook zelf namen van vrouwen toevoegen. De tentoonstelling is te zien tot en met 10 maart 2019.

Opening
Na de officiële opening van de tentoonstelling en overhandiging van het eerste exemplaar van het boek wordt Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander door gastconservator Els Kloek, conservator Tom van der Molen en directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers rondgeleid door de tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Vervolgens gaat hij in gesprek met verschillende mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de tentoonstelling.

Bron: Persbericht Amsterdam Museum
Beeld: Beatrix de Rijk, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Prieur-Branger Collectie musée de l’Air et de l’Espace – Le Bourget)