Een ongeopende brief, die decennialang was vergeten, bracht Egyptologen Lara Weiss (conservator collectie Egypte, Rijksmuseum van Oudheden) en Rob Demarée (Universiteit Leiden) op het spoor van Ramses VI: de granieten torso van een beeld uit de Leidse museumcollectie blijkt een match met een koningskop uit de verzameling van het Oriental Institute Museum in Chicago.

De zoektocht van Weiss en Demarée begon met de ontdekking van een ongeopende brief uit 1987, in het archief van Egyptoloog prof. J.F. Borghouts die onlangs is overleden. Daarin oppert Thomas Logan, destijds hoofdconservator van de Egyptische collectie van het Oriental Institute Museum, dat een kop van farao Ramses VI (1144-1137 v.Chr.) uit zijn collectie behoort tot een torso in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). De brief is pas onlangs teruggevonden in de nalatenschap van prof. Borghouts, waarna Weiss en Demarée dit verder onderzochten met het Oriental Institute Museum. En inderdaad, meer dan 30 jaar na versturen van de brief, blijken de torso en de koningskop met zekerheid bij elkaar te horen: de breukvlakken van de torso en het hoofd passen exact, torso en hoofd zijn gemaakt in precies dezelfde verhoudingen en bovendien loopt er een tekst in hiërogliefen, met lofzang op de koning, door vanaf het achterhoofd tot over de rug van de torso.

Het beeld moet in het geheel zo’n 1.80m hoog geweest zijn. Waarschijnlijk stond het ooit in een tempel voor de god Amon in Thebe. Op een gegeven moment werd het in stukken geslagen, waarna hoofd, torso en benen van elkaar werden gescheiden. Het hoofd werd in 1929 in Egypte aangekocht voor het Oriental Institute Museum in Chicago. De torso is in Egypte gekocht door een kunstliefhebber uit Amsterdam (wanneer precies is niet bekend) en op 1 december 1941 doorverkocht aan het Rijksmuseum van Oudheden. Waar de benen van het beeld zich bevinden is nog niet bekend.

De Leidse torso is tijdelijk te zien in de vaste tentoonstelling over Egypte, in elk geval tot zondag 28 februari 2021.

Bron en beeld: Persbericht RMO