De KB, de nationale bibliotheek, lanceert vandaag een meme generator met afbeeldingen uit de middeleeuwen. Met de meme generator kan iedereen een nieuwe betekenis geven aan deze afbeeldingen, en ervaren hoe in de middeleeuwen afbeeldingen werden gebruikt om een boodschap te verspreiden – net als vandaag.

Memes zijn afbeeldingen met een vaak grappige tekst die breed gedeeld worden op het internet en zich razendsnel verspreiden. Hoewel vaak geassocieerd met het internet, is het concept al veel ouder. Het gebruik van afbeeldingen om bijvoorbeeld een politieke, religieuze of maatschappijkritische boodschap te verspreiden was in de beeldcultuur van laaggeletterde samenlevingen (zoals het Europa van de middeleeuwen) buitengewoon populair. Vergelijkbaar met de beeldcultuur destijds, zijn memes nu niet meer weg te denken uit onze maatschappij: bijna iedereen kent grumpy cat wel.

Duiveltjes, skeletten en dansende prinsessen
Op www.medievalmemes.org kunnen bezoekers zelf memes maken van afbeeldingen uit middeleeuwse handschriften. Deze middeleeuwse handschriften staan bekend om hun rijke versieringen en gedetailleerde afbeeldingen. De gemaakte memes sla je op je telefoon of computer op en deel je via sociale media. De afbeeldingen in de meme generator − van duiveltjes, skeletten, dansende prinsessen en draken tot soms gruwelijke taferelen − komen rechtstreeks uit de eeuwenoude collecties van de KB en Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld.

Collectie van betekenis
Bij elke afbeelding op www.medievalmemes.org zit een filmpje waarin een specialist het verhaal achter het plaatje vertelt. Op die manier kom je meer te weten over de belevingswereld van de middeleeuwer, en hoe onderwerpen van toen ook nu nog actueel kunnen zijn.  De website wordt regelmatig voorzien van nieuwe afbeeldingen uit de omvangrijke Nederlandse collecties van middeleeuwse handschriften.

Bewaren van memes
Zoals middeleeuwse ‘memes’ ons nu een kijkje geven in de belevingswereld van de middeleeuwer, zo zijn internetmemes een momentopname van de 21ste-eeuwse beeldcultuur. De KB onderzoekt daarom samen met andere organisaties hoe hedendaagse memes duurzaam bewaard kunnen worden voor de toekomst.

Bezoek de meme generator
De website www.medievalmemes.org is vanaf vandaag online en door iedereen te gebruiken om zelf memes te maken.

Bron en beeld: Persbericht Koninklijke Bibliotheek