Nieuwe ruimtes op het landgoed van Paleis Soestdijk worden opengesteld voor tijdelijke bezichtiging. Bezoekers kunnen de nog nooit eerder voor bezoek opengestelde Parade, de gebouwen gelegen tegenover het paleis, bezoeken. Van 16 februari tot en met 3 maart zijn de zogenaamde AA-Zolder, Garage en de Koninklijke Stallen tijdelijk toegankelijk voor publiek.

De Parade van het landgoed is gelegen aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg en kent, net als het paleis, een rijke historie. Anna Paulowna en Willem II realiseerden rond 1863 voor het personeel en de intendant hier woningen. In 1883 werden onder koning Willem III de stallen gebouwd. Deze stallen waren klaar in 1885. In de tijd van Juliana en Bernhard werd er ook aandacht besteedt aan de Parade. Zo is in 1976 de AA-Zolder ingericht als ontmoetingsplaats voor de personeelsvereniging van Paleis Soestdijk ‘AA-76’. In die periode werd ook de garage gebouwd voor alle dienstauto’s van de hofhouding.

Algemeen directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder: “Wij willen zoveel mogelijk onderdelen van Paleis Soestdijk en het landgoed toegankelijk maken voor het publiek. Ook deze openstelling past binnen die ambitie. Voor besloten bijeenkomsten zijn deze ruimtes sinds kort al beschikbaar en nu kan ook het publiek een kijkje komen nemen. Persoonlijk raad ik vooral een bezoekje aan de Koninklijke Stallen aan, met bijzondere details zoals de naambordjes van de paarden en de originele prijzenkasten”.

Naast dit unieke bezoek aan de Parade kunnen bezoekers ook de historie van het paleis beleven en een bezoek brengen aan de gezinstentoonstelling ‘Vind het uit! Wereldverbeteraars van eigen bodem‘; een tentoonstelling over impactvolle, Nederlandse uitvindingen.

Voor een bezoek aan de Parade dienen bezoekers in het bezit te zijn van een geldig paleisticket. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het bezoeken van de Parade. Wel is het noodzakelijk voor bezoekers om zich vooraf aan te melden. Dit kan op de dag zelf aan de kassa van Paleis Soestdijk. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een bezoek om 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur of 15.30 uur. Het aantal deelnemers per bezoek is beperkt en een bezoek aan de Parade duurt ongeveer een uur. Vanwege de oversteek van de drukke Amsterdamsestraatweg en de toegankelijkheid van de diverse gebouwen op de Parade, is dit bezoek niet geschikt voor bezoekers die gebruik maken van rolstoelen, rollators, kinderwagens en buggy’s.

Geplande data:
Zaterdag 16 februari
Dinsdag 19 februari
Donderdag 21 februari
Zaterdag 23 februari
Dinsdag 26 februari
Donderdag 28 februari
Zaterdag 2 maart
Zondag 17 februari
Woensdag 20 februari
Vrijdag 22 februari
Zondag 24 februari
Woensdag 27 februari
Vrijdag 1 maart
Zondag 3 maart

Bron en beeld: persbericht Paleis Soestdijk