Het Textielmuseum heeft een kleurrijke serie design-mondkapjes gelanceerd in samenwerking met textielontwerper Yamuna Forzani. De 3D-gebreide mondkapjes worden in Tilburg geproduceerd op een van de innovatieve machines in het Textiellab. Van elk verkocht mondkapje gaat een vierde naar het Textielmuseum en de ontwerper. De coronacrisis raakt zowel de museumsector als de creatieve industrie hard.

Museum én productieplek
Met deze samenwerking – ter gelegenheid van het heropenen van het museum – toont het Textielmuseum haar kracht. De Tilburgse instelling is niet alleen een museum; in de professionele werkplaats worden ook nieuwe producten ontwikkeld in directe samenwerking tussen ontwerpers en technici. Vanaf 1 juni is ook recent aangekocht werk van Yamuna Forzani te zien in een kleine presentatie in het museum. Directeur Errol van de Werdt: “Toen we het museum 2,5 maand moesten sluiten, vroegen veel mensen: ‘Hoe kunnen we jullie helpen, nu we het museum niet kunnen bezoeken?’. We wilden iets doen dat past bij de rol die we hebben als instituut. Tijdens de corona-crisis blijven we (jonge) makers steunen met zichtbaarheid via onze kanalen, collectieaankopen en opdrachten.”

Add some rainbow!
Yamuna Forzani is kunstenaar, ontwerper en LHBTI+ activiste. Tijdens haar studie aan de KABK in Den Haag startte ze met het ontwikkelen van stoffen in het TextielLab in Tilburg. Haar beeldtaal speelt met het lichaam en seksualiteit, de psychedelische esthetiek uit de jaren 60, de actuele beeldcultuur van social media en kitsch. De kleurrijke mondkapjes ziet Yamuna Forzani als een fashion statement en vooral ook als een vrolijk en vriendelijk alternatief voor de vaak klinische of intimiderende uitstraling van de wegwerpvarianten.

De mondkapjes zijn vanaf 1 juni te koop tijdens een bezoek aan het museum (vooraf reserveren van een tijdslot is noodzakelijk) of in de webshop: by.textielmuseum.nl. Er zijn vier ontwerpen beschikbaar (drie voor volwassenen (€20,-) en één voor kinderen (€17,50). De design-mondkapjes van Yamuna Forzani x TextielMuseum zijn geen medische mondkapjes. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en je kunt ze dagelijks wassen op 60 graden.

Hoofdbeeld: Designer masks door Yamuna Forzani x Textielmuseum (foto: Sydney Rahimtoola)
Bron: Persbericht Textielmuseum