Op 13 juli 2018 is het precies tachtig jaar geleden dat het Kröller-Müller Museum zijn deuren opende voor publiek. Helene Kröller-Müller zag in 1938 haar droom verwezenlijkt in de opening van het destijds geheten Rijksmuseum Kröller-Müller. Het museum viert dit met de lancering van een online Tijdlijn, vol bijzondere verhalen die niet eerder naar buiten zijn gebracht.

Storytelling
In de Tijdlijn wordt door middel van ‘storytelling’ het verhaal achter de kunstwerken verteld vanuit het perspectief van de directeuren van het Kröller-Müller Museum. Hiervoor is gebruik gemaakt van brieven en foto’s uit de archieven. Het rijk geïllustreerde resultaat geeft inzicht in de visie van Helene Kröller-Müller en haar opvolgers en motiveert hun keuzes voor de kunstenaars en architecten met wie zij hebben samengewerkt.

Van Goghs aardappeleters
Onbekende verhalen worden ontsloten. Zoals het verhaal achter het beroemde schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh, dat niet door Helene is aangekocht maar door de eerste conservator van het museum, Willy Auping jr. En wie weet eigenlijk waar de schilderijenverzameling van Helene was tijdens de oorlog?

Helene Kröller-Müller, oorlogsjaren en Hammacher
Op 13 juli lanceert het museum de geschiedenis van haar stichter Helene Kröller-Müller, het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode van directeur Bram Hammacher (1947-1963), grondlegger van de beeldentuin. De Tijdlijn wordt gedurende het jubileumjaar gevuld met verhalen.

De Tijdlijn komt mede tot stand dankzij steun van het Helene Kröller-Müller Fonds. Ontdek de Tijdlijn op: www.krollermuller.nl/tijdlijn.

Bron: Persbericht Kröller-Müller Museum
Beeld: Opening van het Rijksmuseum Kröller-Müller, met Helene Kröller-Müller, tweede van rechts, 13 juli 1938 – Persbericht Kröller-Müller Museum