Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan buitenkunst in uw buurt! Aflevering 4: de brugschildering van Amigo Bondiya in Haarlem.

De ‘Verfrollerbrug’, die officieel de Langebrug heet, overspant sinds 1995 het Spaarne in het centrum van Haarlem. Wat op het eerste oog een doodgewone grijze ophaalbrug lijkt, onthult bij bootverkeer een artistieke verrassing voor de mazzelaars die een openstaande brug treffen. Een schildering ontworpen door de Zimbabwaanse kunstenaar Amigo Bondiya siert namelijk de onderkant van de Verfroller. Mutare, gelegen in het oosten van Zimbabwe, is sinds zo’n 25 jaar de zusterstad van Haarlem.

Eerder al bevond zich een kunstwerk van Zimbabwaanse herkomst op de brug, een ontwerp van kunstenaar Chazunguza Chikonzero, ofwel Chiko. Na vijftien jaar Nederlands weer was dit werk echter dusdanig beschadigd, dat een Haarlemse jury in 2010 een nieuw ontwerp koos. En zo is de felgekleurde schildering van Bondiya sinds 2011 te zien. Als je goed kijkt, zie je de zon en de maan, en een vredesduif. Ook is er een baobab, karakteristiek voor het Afrikaanse continent, met daarnaast een Hollandse boom afgebeeld – een verwijzing naar de stedenband. Vooral in de zomer, wanneer heel Haarlem wel een boot lijkt te bezitten en in groten getale over het Spaarne vaart, kunnen wachtenden aan de zijde van de burgwal Bondiya’s kleurrijke werk goed bewonderen. Voor de liefhebber zijn er iets verderop, rond de Damast- en Spaarnoogstraat, nog veertig sculpturen van kunstenaars uit Mutare te zien.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Deadline voor plaatsing op maandag 6 juli: lever uw ‘kunst in de buurt tip’ aan vóór maandag 29 juni bij museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.