Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 12 is een inzending van Willeke Heijkoop: geruststellende olifanten langs de snelweg. 

Deze kudde van vijf metershoge olifanten zal menig automobilist doen verwonderen bij het knooppunt A6/A27 bij Almere. Hoewel het verkeer langs raast, staan ze onverstoorbaar op hun geasfalteerde weide, sterk contrasterend tegen de groene achtergrond van de polder. Voor Willeke Heijkoop uit Haarlem is de beeldengroep een rustpunt onderweg: “Ik vind het zo’n lief, geruststellend beeld langs de snelweg. Je racet met 100 km per uur over de snelweg van A naar B en dan staan daar die olifanten zo heel rustig en log te grazen. Het haalt de haast uit je route zeg maar. Ik vind het een aandoenlijk beeld. Verder vind ik het een uiterst saai stuk Nederland, dat beeld wordt doorbroken door die olifanten. 
 
Beeldhouwer Tom Claassen maakte de zeven meter hoge olifanten in 1999/2000. Dankzij hun kolossale omvang en gewicht van veertigduizend kilo zijn de olifanten ter plekke opgebouwd uit staalskeletten en vervolgens met piepschuim gevuld, waarna ze met beton zijn overgespoten.  
 
Door heel het land staan beelden van Tom Claassen. Ondanks dat het allemaal verschillende diersoorten zijn die hij met zijn werk vaak verbeeldt, zie je direct dat ze van deze kunstenaar afkomstig zijn. Denk maar aan de konijnen in het gras bij de Kunsthal in Rotterdam of het paard bij winkelcentrum De Plantage in Utrecht. Telkens laat hij de details weg en vergroot de originele afmeting van het oorspronkelijke dier: “Het is de kunst van het weglaten. Probeer je te beperken als je iets maakt dat ergens op lijkt en houd het geheel rustig”, zei hij in een radio-interview bij Kunststof in 2010. 

Tom Claassen, ‘Konijnen, 2003, foto: K. Siereveld

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Hoofdbeeld: M.M.Minderhoud