Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Deze laatste aflevering, nummer 14, is een inzending van Leo Kuipers: de vier ingenieuze balken van Arie Berkulin in Eindhoven. 

Als er één werk is dat niet mag ontbreken aan deze reeks buitenkunst, dan is het ‘Swing’ van Arie Berkulin, aldus Leo Kuipers. “Ik ken geen buitenbeeld wat zo dwingt tot kijken door zijn optisch raffinement. Je blijft kijken hoe de machtige driehoek in het voorbijgaan wringt, wentelt, vervormt… “Kijk voor je, Leo”, roep ik mezelf toe, voorbijrijdend en voor de honderdste keer afgeleid door dat magische bewegen. 

Wie over de Eindhovense Karel de Grotelaan rijdt, kan niet om het werk heen. Al van ver zie je het tien meter hoge werk staan dat in 1977 werd geplaatst. Hoewel het bestaat uit enkel vier cortenstalen balken, zit het werk ingenieus in elkaar: vanuit verschillende hoeken kun je er een vierhoek, een trapezium, een driehoek en een zandloper in ontwaren.  

Kunstenaar Arie Berkulin (Gemert, 1933) ontdekte de vorm per toeval tijdens het klussen, toen hij een ‘mislukte’ schilderijlijst gefrustreerd door de lucht gooide. Geïntrigeerd door de vele gezichtspunten werkte hij het timmerwerkje uit tot een beeld, dat uiteindelijk in 1977 werd geplaatst. Volgens de Youtube-serie ‘Kunst om de hoek’ bestond oorspronkelijk het plan om het werk zo hoog als de Eiffeltoren op te trekken, met bovenin een bioscoop en een restaurant. Waarom dit nooit is uitgevoerd blijft onduidelijk.  

Foto’s: Lempkesfabriek via Wikimedia Commons