Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 10 is een inzending van Anneke Hogeweg: mysterieuze balanceerkunst langs de A28 bij Harderwijk.

Wie is toch die balancerende man langs de A28? Menig automobilist zal zich dit regelmatig afvragen tijdens zijn rit over de snelweg bij Harderwijk. Ook Anneke Hogeweg is onder de indruk van dit kunstwerk: “Dit beeld raakt mij telkens als wij vanuit onze woonplaats Amsterdam naar ons familiehuisje op de Veluwe rijden. Balans zoeken en vinden: dat lijkt onder de huidige omstandigheden wezenlijker dan ooit.”

Het coronavirus waaraan Anneke refereert was nog niet onder ons in 2005, toen de Duitse kunstenaar Hubertus von der Goltz (1941, Gross Bestendorf) de sculptuur maakte. De gemeente Harderwijk gaf hem de opdracht om een kunstwerk te maken als symbool voor de destijds nieuwe woonwijk Drielanden. De mensfiguur balanceert op het dertien meter hoge gevaarte, hij probeert zijn evenwicht te bewaren terwijl hij zich nog moet bezinnen op zijn nieuwe plek.

Balans is een terugkerend thema van Hubertus von der Goltz. Op zijn website schrijft hij daarover: “In mijn werk houd ik me bezig met het individu en zijn balans tussen denken, handelen en zijn. Diegene die balanceert moet zich op zichzelf en zijn weg concentreren. Dat is een principiële menselijke ervaring, maar iedereen heeft daarbij eigen associaties.”

Het werk van Von der Goltz is wereldwijd te bewonderen: op idyllische plekken als een beeldentuin in Seoul of het Zuid-Franse Vence, maar ook bij een tankstation en boven op typische DDR-Plattenbau in Berlijn-Hellersdorf.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Hoofdbeeld: Nicole Berkouwer