Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 9 is een inzending van Jaap Lemstra: de kleurrijke vakantieganger van Jan Snoeck aan het strand bij Kijkduin.

De keramische sculpturen van Jan Snoeck (1927-2018) zijn niet meer weg te denken uit onze openbare ruimte. Van Tiel tot Assen via Utrecht en Kampen, talloze parken en pleinen in Nederland zijn opgesierd met zijn gestileerde mens- en diervormen en ‘totempalen’. De kleur spat er telkens weer vanaf. Toen Snoeck begon waren die bonte sculpturen een nieuwigheid: “Dat zal ook wel te maken hebben met het protestante karakter van Nederland”, aldus de kunstenaar in 2017. “Ik heb altijd al met kleuren willen werken. Toen was het bijzonder, nu is het de normaalste zaak van de wereld.”

Museumtijdschrift-lezer Jaap Lemstra is dan ook onder de indruk van het werk van Snoeck, met name ‘De vakantieganger’ spreekt hem aan. “Dit monumentale kunstwerk staat sinds 1986 in Kijkduin recht tegenover het Atlantic Hotel. Een stenen beeld, bekleed met felgekleurde tegels, in nuances van de primaire kleuren rood, geel en blauw plus zwart en wit. Het doet een beetje denken aan het werk van Mondriaan, maar het is veel speelser. Ik vind het een beeld dat vrolijkheid uitstraalt, het geeft je echt een gevoel van strandplezier, van genieten van de zon, de zee, de kleurige gezelligheid.

Den Haag staat vol met sculpturen van Jan Snoeck. Zo is er de aandoenlijke beeldengroep ‘Zieken te bed’ bij MCH Westeinde en het werk ‘La nostalgie de la lumière totale, Paul Eluard’ is een mooie bijdrage aan de Haagse Beeldengalerij van Peter Struycken.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Jan Snoeck, ‘Zieken te bed’, 1979, MCH Westeinde, Den Haag