Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan buitenkunst in uw buurt! Aflevering 3: ‘De wachter’ van Nic Jonk in Utrecht.

Hoe uit een puinhoop iets moois kan ontstaan, illustreert het Park De Gagel in de Utrechtse wijk Overvecht. Toen in 1970 het gebouwencomplex de Jaarbeurs aan het Vredenburg werd afgebroken, is het puin daarvan op De Gagel gestort, waarmee een kunstmatige heuvel in het park werd gecreëerd, in de volksmond ‘de bult’ geheten. Omdat deze grond zeer vruchtbaar is, zijn de bomen in het park groter dan die in de omliggende wijk. Bovendien prijkt sinds 1976 het beeld ‘De wachter’ van Nic Jonk (1928-1994) op de heuvel.
De Utrechtse Hetty van Buijtenen is verknocht aan het beeld, een geabstraheerde mensfiguur die uit een sokkel opstijgt: “In oktober 1977 ging ik met mijn dochtertje en enkele vriendjes naar een kinderboerderij in de wijk Overvecht. Aangrenzend was een mooi parkje met op de top van een heuvel het prachtige bronzen beeld van Nic Jonk. Gisteren fietste ik er toevallig weer langs. Het beeld had nog niets aan schoonheid ingeboet.”

Nic Jonk was behalve beeldhouwer ook schilder, graficus en glasontwerper. Het bekendst werd hij met zijn bronzen beelden, waarvan er verspreid over Nederland maar liefst 250 te zien zijn. Al in 1965 richtte hij in het Noord-Hollandse dorpje Grootschermer een privémuseum met beeldentuin op. Behalve een uitgebreide collectie werken van Jonk zelf, zijn er drie keer per jaar tentoonstellingen van gerenommeerde kunstenaars te zien. “Reden om er eens heen te gaan”, vindt mevrouw Hetty van Buijtenen.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Deadline voor plaatsing op maandag 29 juni: lever uw ‘kunst in de buurt tip’ aan vóór maandag 22 juni bij museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Hoofdbeeld: ‘De wachter’ in het Park De Gagel in Utrecht. Foto: utrechtaltijd.nl
Overige foto’s: links: foto uit het archief van mevrouw Van Buijtenen, rechts: Wikipedia