Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 7 is een inzending van Heleen Verhage: een schitterend lijnenspel van Piet Hein Stulemeijer in Beetsterzwaag.  

Al sinds 1869 staat er aan de overzijde van het monumentale Lycklamahuis in het Friese Beetsterzwaag een tropische kas. Hier groeit nog steeds een aantal bijzondere historische planten. De zogenaamde overtuin – een tuin die door een openbare weg of een water van het huis wordt gescheiden – biedt naast planten ook een fraaie sculptuur van Piet-Hein Stulemeijer, vertelt Heleen Verhage uit Beetsterzwaag, die vrijwilliger is bij dit kassencomplex.

“Beetsterzwaag is van oudsher een statig dorp. Op het zand woonden adellijke families, in statige huizen. Een paar kilometer verderop was het veen, waar de turfgravers hard moesten werken om de adel haar rijkdom te bezorgen. Het huidige Beetsterzwaag heeft naast de fraaie huizen ook een paar mooie parken overgehouden aan de Friese adel. Eén daarvan is de overtuin van het Lycklamahuis. Tot in de jaren zestig waren huis en tuin particulier bezit. Als opgroeiend kind in Beetsterzwaag kwam ik daar niet.”

“Tegenwoordig is deze overtuin vrij toegankelijk. Bij de ingang aan de Hoofdstraat word je als vanzelf het park ingetrokken, want in de verte lonkt een bijzonder beeld. Het komt het mooist tot zijn recht wanneer je er langzaam omheen loopt en het lijnenspel (en ook de schaduw daarvan) ziet schitteren in de zon. Het heet heel toepasselijk ‘Bewogen Raster’ en werd in 1998 door de kunstenaar Piet-Hein Stulemeijer (1941-2009) gemaakt.”

“Wie het rondje om ‘Bewogen Raster’ gemaakt heeft en doorloopt tot achter in de overtuin, komt uit bij een volgende parel van Beetsterzwaag: de tropische kas. Dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers is dit kassencomplex toegankelijk voor publiek.”

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.