Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 6 is een inzending van Margot Mombers: de cortenstalen sculptuur van Piet Warffemius in Doorn. 

Het Kerkplein in het bosrijke Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug, wordt sinds 2010 opgesierd door een boom van cortenstaal. De sculptuur, genaamd ‘Spring’ (lente), is een werk van de Haagse kunstenaar Piet Warffemius, en werd door de Stichting Doorns Belang aan de gemeente geschonken. Het is een sober en geabstraheerd ontwerp, dat typerend is voor het oeuvre van Warffemius. Even verderop, op hetzelfde plein, staat een bronzen beeld van de schrijver Simon Vestdijk, gemaakt door Jaap te Kiefte. Vestdijk, maar liefst vijftien keer genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur, vestigde zich in 1939 voorgoed in Doorn – “het dorp van de donder” noemde hij het.

Margot Mombers, woonachtig in dit dorp van de donder, is een liefhebber van Warffemius’ ‘Spring’ en de ligging van deze roestige boom, “onder het toeziend oog van de vermaarde schrijver.” “Deze boom is het symbool bij uitstek voor een stevig dorp dat van oudsher ‘groen’ is en waar het groen gekoesterd wordt. Iedereen die het gemeentekantoor bezoekt, loopt of fietst erlangs. Ik rijd er, ook op andere momenten, graag even een extra rondje voor …”, voegt zij toe.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.