Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 8 is een inzending van Marjan Landman: land art van Michael Beutler in de Zeeuwse Wilhelminapolder. 

Op een onstuimige dag bezochten Marjan Landman en haar vriend het landschapskunstwerk ‘Polder Peil’ van Michael Beutler in de Zeeuwse Wilhelminapolder. Met een blauwe lucht die steeds dreigender werd, hoopten ze alle objecten te kunnen bekijken. In haar inzending vermeldt Marjan niet of dat ook is gelukt, maar ze zal ongetwijfeld even zoet zijn geweest met haar onderneming. ‘Polder Peil’ (2014) bestaat namelijk uit negen sculpturen die zijn opgebouwd uit reusachtige, halve bollen in beton. “Iedere sculptuur bestaat uit twee identieke helften. De middellijn tussen de twee helften, het raakvlak, markeert steeds een hoogte van 3,8 meter boven NAP. Vanaf de dijk gezien ligt het raakvlak op ooghoogte. Omdat de polder binnen de dijken niet vlak is, hebben de bollen allemaal een andere verhouding. In de diepere delen van de polder zijn ze bijna rond. Op de hoger gelegen delen zijn ze afgevlakt tot platte schijven, zodat ze een geringere hoogte hebben en het raakvlak precies even hoog ligt als bij de andere objecten.”

Rondrijdend door de Wilhelminapolder speurde Landman het landschap af op zoek naar de betonnen bollen. “Ze staan verscholen achter bomen, wat verder van de weg, midden in de vlakte of in een hoekje tegen de dijk. Ondanks hun enorme formaat en het gewicht van het materiaal lijken ze licht, alsof ze drijven op de vers geploegde akkers. Op verschillende plekken kun je meer dan één sculptuur tegelijk zien. Juist omdat de objecten zo eenvoudig en zo robuust van vorm zijn, kun je ze ook van een afstand goed zien liggen. Als je de verhoudingen ziet, ga je ook de hoogteverschillen in het landschap beter waarnemen.”

“Het kunstwerk is een toevoeging aan het landschap die zowel vervreemdend werkt, als je ook meetrekt in zijn omgeving. Rijdend over dijkjes, landweggetjes en grindwegen geniet je van de schoonheid van het landschap in de polder. Het kunstwerk maakt dat je beter gaat kijken naar het land, naar de wolkenluchten en de rechte lijn van de dijk die de polder aan de horizon omlijst. De Wilhelminapolder is een overzichtelijk gebied dat je door een bezoek aan het kunstwerk goed kunt leren kennen. Wij zouden het werk graag nog eens wandelend bekijken, maar ook op de fiets of met de auto is het zeer de moeite waard.”

Michael Beutler maakte het kunstwerk in opdracht, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Maatschap tussen Eigenaren van Gronden in de Wilhelminapolder en de Oost-Bevelandpolder. In 2009 werd het werk van Beutler als het winnende ontwerp aangewezen. Door protesten (o.a. tegen de kosten van het werk) werd de realisatie vertraagd en het kunstwerk werd pas in 2014 onthuld. Klik hier voor de plattegrond met alle sculpturen in de Wilhelminapolder.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

foto: Aad Born

Hoofdbeeld: foto Gijs Haak / TAAK