Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan de favoriete buitenkunst van onze lezers! Aflevering 11 is een inzending van Riet de Graaf: een aandoenlijk fietstafereel in Voorburg. 

Terwijl het volop zomer is, attendeert mevrouw Riet de Graaf ons op ‘Singing in the rain’, een sculptuur van Frans Kokshoorn (1947) aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Het werk uit 1995 verbeeldt een moeder op een degelijke omafiets met voorop een klein kind en achterop een al wat ouder kind. De regen is zojuist met bakken uit de hemel komen vallen, dus heeft ze drie parapluutjes uitgeklapt, voor elk een. Ondertussen blijft ze vrolijk doorfietsen, en heeft ze zelfs een liedje ingezet, zoals de titel van het werk suggereert. De moeder is duidelijk niet het type dat haar kinderen met de auto afzet bij school, zoals de laatste tijd steeds vaker gebeurt.

Bij mevrouw De Graaf komen mooie herinneringen boven als ze het werk passeert: “Ik vind het een vertederend beeld en moet altijd glimlachen als er ik erlangs kom. Ooit fietste ik ook zo met mijn kinders, maar dan uiteraard zonder parapluutjes!”

Opmerkelijk: aan de andere kant van de oceaan, in oud-zusterstad Temecula, pronkt een versie van het verregende drietal in de Californische zon. Dichter bij huis maakte Kokshoorn echter een mannelijke variant: zes kilometer verderop, aan de Vondelstraat in Den Haag, pronkt een fietsende man met een kind achterop, in de regen.

Frans Kokshoorn, ‘Ode aan de fiets’, 1989, foto: pietplaat via Flickr

Wat heeft Frans Kokshoorn precies met regen en paraplu’s? “Toen ik nog naar de Koninklijke Academie aan de Prinsengracht in Den Haag fietste had ik zó’n hekel aan natregenen, dat dat me kennelijk geïnspireerd heeft”, vertelt hij aan een lokale krant. “Er zit ook wel een gedachte achter, van doorzetten met tegenwind en zo, maar aan de andere kant is het ook gewoon humor.”

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Stuur uw inzending naar museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.