Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan buitenkunst in uw buurt! Aflevering 5: de muurschildering van Zenk One in Helmond.

Sinds september 2018 prijkt een enorme muurschildering (400 m²) op het gebouw van de Bibliotheek Helmond-Peel, aan de Watermolenwal 11. Het dynamische, kleurrijke werk is gemaakt door de Bredase kunstenaar Zenk One, ofwel Robin Nas, in opdracht van Stichting Carat Helmond, die zich sinds 1991 inzet voor het stimuleren van kunst en cultuur in de stad. De bekende Helmondse landschapsschilder Lucas Gassel (ca. 1488-1568/9) vormde Zenk One’s bron van inspiratie. De mural combineert grafische illustraties met een realistische stijl, en verwijst naar de geschiedenis van Helmond als textielindustriestad.

De Eindhovense Hanny Visser is groot fan van de muurschildering. Na haar bezoek aan de tentoonstelling ‘Lucas Gassel van Helmond: Meester van het Landschap’ in Museum Helmond (te zien tot 30 augustus) kwam ze dit werk tegen. “Ik was overdonderd door de prachtige kleurschakeringen en vind het een super idee om het landschappelijke van Gassel te verweven met een stukje textielindustrie – denk aan Vlisco – van Helmond in de vorm van een uitgespreide jurk, vastgehouden door twee levensechte handen. Schitterend!”, vindt Hanny Visser.

Voor liefhebbers van muurschilderingen is Helmond de juiste stad: naast het werk van Zenk One, zijn hier ook een grote Van Gogh-mural van Ilse Weisfelt en de schildering ‘Ridder Hezelo’ van Studio Giftig te vinden, respectievelijk bij Kasteel-Traverse en de Parklaan. Een ander werk van Zenk One bevindt zich onder een viaduct aan de Elburglaan in Eindhoven.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Deadline voor plaatsing op maandag 13 juli: lever uw ‘kunst in de buurt tip’ aan vóór maandag 6 juli bij museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.