Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift elke maandag aandacht aan buitenkunst in uw buurt! Aflevering 2: Mural van Tanja Ritterbex in Simpelveld.

Wie in de Limburgse gemeente Simpelveld onder het viaduct door fietst of wandelt, begeeft zich in een landschap van pastelkleurige muurschilderingen. Behalve zachte kleuren heeft kunstenaar Tanja Ritterbex de 12 betonnen pijlers van het viaduct, waar de Bocholtzerweg de N281 kruist, voorzien van Romeinse symbolen. De gezichtsurn, het reliëf van een sarcofaag, het haarspeldje zijn gebaseerd op het Romeinse verleden van het gebied en zijn door Ritterbex voorzien van eigentijdse trekjes. De grijs-roze gestreepte marktkraamluifels knipogen naar de markt, essentieel onderdeel van een Romeinse stad en nog immer een geliefd fenomeen.

Foto Tanja Ritterbex

Impressie van het viaduct met vaas

Wie met de auto over het viaduct rijdt, ziet momenteel weinig van het kunstwerk, maar dat verandert later dit jaar. Dan komt bovenop het viaduct een enorme vaas met drie oren op een acht meter hoge paal, gebaseerd op een amfora, een landmark dat vanuit de hele omgeving zichtbaar is. Wat kunst in de openbare ruimte zo bijzonder maakt: iedereen heeft er een (andere) mening over, ook in dit geval had het wat voeten in aarde. Maar het kunstwerk is er gekomen.

Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Deadline voor plaatsing op maandag 22 juni: lever uw ‘kunst in de buurt tip’ aan vóór maandag 15 juni bij museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Hoofdbeeld: Tanja Ritterbex voor haar muurschildering in Simpelveld (foto: Harry Heuts)