Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Deze keer: 3 vragen aan Andreas Blühm, directeur Groninger Museum.

Andreas Blühm (foto: Ewoud Rooks)

Wat is uw favoriete kunstwerk uit de collectie?
Ik heb zoveel favoriete werken, dat wisselt om de week. Ik kies voor de ‘Grand Stairwell Installation’ van glaskunstenaar Dale Chihuly, permanent te zien en onze grootste aankoop ooit. Dat glaskunstwerk is groots, indrukwekkend en vrolijk makend. Elke keer als ik erlangs loop, denk ik ‘wow’. Ik kijk als museumdirecteur ook graag naar de manier waarop mensen naar kunst kijken. Van dit werk worden de meesten blij. Ze komen binnen, zien het en gaan meteen foto’s maken. Een van onze missies is ons publiek verwonderen. Dat lukt goed met dit werk. Toevallig hadden wij van de Chihulytentoonstelling uit 2018/19 een online 360° tour gemaakt, die is nu via onze website te zien.

Waar bent u momenteel mee bezig?
Wij zijn net als collega-musea met niets anders bezig dan oplossingen bedenken voor het anderhalvemeter museumbezoek. Dat iedereen regelmatig handen moet wassen, weten we. Contactloos betalen is vanzelfsprekend, het is de vraag of je een audiotour moet uitgeven. Maar dan. De bottlenecks zijn de trappenhuizen en smalle gangen. Hoe voorkom je dat mensen elkaar daar tegenkomen? Misschien moeten we een stoplicht invoeren, net als bij wegwerkzaamheden. Een andere uitdaging is: hoe kan je de ingang en de uitgang van elkaar scheiden? Kunnen mensen via het restaurant naar binnen en via de voordeur eruit? Ik hoop wel dat de maatregelen in de musea er mooier uitzien dan in de supermarkt.

De belangrijkste uitdaging van de coronacrisis?
In het veld wordt erover gesproken om ofwel voor Hemelvaart ofwel na Pinksteren te heropenen. Wij gaan in elk geval open zodra het mag. Ik denk wel dat er behoefte is bij mensen om weer naar het museum te gaan. En we hopen dat nu mensen deze zomer waarschijnlijk thuis blijven, ze in de zomervakantie naar ons museum gaan. Dat is allemaal korte termijn.
De grootste uitdaging is de lange termijn. Hoe ziet in de toekomst de mobiliteit eruit, moet je als museum je beleid anders inrichten, andersoortige tentoonstellingen maken? Je verdient als museum het geld met de grotere tentoonstellingen. Als je kleinere tentoonstellingen maakt, waar komt dan het geld vandaan? Wat komt er na corona? Dat is de grootste onzekerheid en uitdaging.

Marina de Vries

Voor een virtuele tour door de Chihulytentoonstelling zie 360chihuly. De grote Rolling Stones-tentoonstelling in het Groninger Museum gaat mogelijk later open dan gepland, maar gaat dit najaar zeker open, meer info: www.groningermuseum.nl

Hoofdbeeld: Dale Chihuly, ‘Grand Stairwell Installation’, 2018, © Chihuly Studio, collectie Groninger Museum (foto: Siese Veenstra)