Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Deze keer: 3 vragen aan Nathanja van Dijk, directeur Kunsthal Rotterdam.

Wat is op dit moment uw favoriete kunstwerk?
Wij hebben een schitterende tentoonstelling van ruim 60 Franse wandkleden, die helaas nog niemand heeft kunnen zien. Ik loop af en toe door de zalen om de doeken gezelschap te houden. Het gaat om gigantische textiele werken, gemaakt in weverijen als de ‘Manufacture des Gobelins’. Heel bijzonder: in de twintigste eeuw gaf de Franse staat hedendaagse kunstenaars van Picasso tot Le Corbusier en Miró opdracht om deze wandkleden te ontwerpen. Mijn favoriet is ‘Les Femmes à leur toilette’ van Picasso, een ontwerp uit 1937 dat door omstandigheden pas later is uitgevoerd. Picasso verwijst hierin niet alleen naar de drie belangrijkste vrouwen in zijn leven, maar ook naar de techniek van het weven zelf. Het mooie in deze tijden: de combinatie van dat eeuwenoude, met ongelooflijk veel tijd en aandacht gemaakte handwerk met de inventiviteit en nieuwe ideeën van de kunstenaars.

Nathanja van Dijk (foto: Lenny Oosterwijk, 2019)

Hoe ziet het anderhalvemeterbezoek in de Kunsthal eruit?
Wij zijn klaar om per 1 juni weer open te gaan. Een interne werkgroep heeft gekeken waar de bottlenecks zitten. Nu zijn we bezig met een aantal tijdelijke aanpassingen in het gebouw, zoals een extra trap om eenrichtingsverkeer mogelijk te maken, een andere inrichting voor winkel en restaurant. We kijken naar de plek van de zaalteksten, de bewegwijzering, de tentoonstellingsinrichting. En we gaan natuurlijk werken met onlinetickets en een tijdslot. Het spannende is: je moet opnieuw nadenken wat belangrijk is. De Kunsthal is een plek voor ontmoetingen, zowel met de kunstwerken als met elkaar. Om iedereen welkom te heten, om inclusief te blijven voor uiteenlopende publieksgroepen, denken we ook na over aangepaste openingstijden. We bekijken bijvoorbeeld of het haalbaar is om schoolklassen op maandag te laten komen.

De belangrijkste uitdaging van de coronacrisis?
Het behouden van je creativiteit, als mens, als organisatie en als maatschappij. Na de tijd van damage control, is het nu tijd voor oplossingen, voor ideeën richting toekomst. Om mijn eigen creativiteit te voeden blader ik veel in kunstboeken en praat ik met bevriende kunstenaars. Bij de Kunsthal zijn we ook aan het brainstormen over de lange termijn: wat zijn de thema’s, wat willen we laten zien? Omdat wij geen eigen collectie hebben, zijn we gericht op samenwerking, met partners, publiek en kunstenaars. Hoe kunnen we dat vormgeven? Ik maak me uiteraard zorgen over de vreemde tijd waarin we zijn aangeland. Maar ik zie ook ontzettend veel creativiteit en innovatievermogen in de culturele sector en dat geeft hoop. Mits de noodzakelijke steun wordt geboden, kunnen er weer mooie dingen ontstaan.

Marina de Vries

‘Extra Large. Wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois’; voor actuele informatie over het tentoonstellingsprogramma en voor online activiteiten zie: kunsthal.nl

Hoofdbeeld: Pablo Picasso, ‘Les Femmes à leur toilette’, 1971-1977, Manufacture des Gobelins, Collection Mobilier national © Succession Picasso (foto: Françoise Baussan)