Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Deze keer: 3 vragen aan Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Wijhe.

Ralph Keuning voor ‘Tal’ (1999) van Neo Rauch (foto: Annabel Oosteweeghel)

Wat is uw favoriete kunstwerk uit de collectie?
Mijn absolute favoriet is ‘Gewitterfront’ uit 2016 van de Leipziger kunstenaar Neo Rauch. Rauch heeft dat schilderij speciaal gemaakt voor onze tentoonstelling ‘Zie de mens’. Geweldig dat wij dit werk met financiële steun van een aantal fondsen hebben kunnen verwerven. Rauch ziet zichzelf als een reiziger die door de tijd en de wereld surft. Hij stopt al zijn visioenen, beelden, dromen en nachtmerries in een schilderij. Het mooie is: Rauch vindt het aan de beschouwer om daarin zijn eigen verhalen te zien. Voor mij ging het werk lang over de beladen Duitse geschiedenis. Ik zag het ook als zinnebeeld van het oude continent Europa, dat op zijn knieën is gevallen. In de context van corona krijgt ‘Gewitterfront’ weer een andere betekenis. Nu staat het voor het ongemakkelijke gevoel, voor de gegeselde mens die ondanks alles een keuze heeft. Stort hij na zijn knieval ter aarde of staat hij weer op?

Hoe ziet het anderhalvemuseumbezoek er straks bij jullie uit?
We hebben een heel enthousiast team, dat al in een vroeg stadium aan het puzzelen was hoe we beide locaties van ons museum coronaproof konden maken. Wat blijkt? Je kunt bij ons een mooi en natuurlijk eenrichtingsparcours lopen. Vooral in Zwolle kan je die met een blauwe lijn aangegeven route net als bij Ikea makkelijk onderbreken, bovendien kan je veilig achter elkaar langs lopen. We gaan Tweede Pinksterdag helemaal volgens protocol weer open! De meeste museumbezoekers komen niet alleen, maar met zijn tweeën of drieën. Als je huisgenoot bent, kan dat bij ons straks ook. Wij adviseren mensen dan wel met oog op duidelijkheid en veiligheid om ook in het museum dicht bij elkaar te blijven.

De belangrijkste uitdaging van de coronacrisis?
Onze eerste, grote tentoonstelling van buiten opent op 16 januari, een overzicht van de Duitse dadaïst en fotomonteur John Heartfield (1891-1968). Ik gun het zoveel mogelijk mensen om die expositie te zien. Desnoods gaan we tot 10 uur ’s-avonds open. Maar een grotere uitdaging is het scenario, waarbij social distancing vanwege corona een gegeven wordt en de nabijheid van mensen een luxegoed. Ik zie het museum vooral als plek waar een heleboel verschillende mensen elkaar ontmoeten, met elkaar praten, een levendige uitwisseling van ideeën hebben. Dat heeft alles met nabijheid te maken, die op dit moment volstrekt om zeep is geholpen, een grote verarming. Ik hoop dat het niet zover komt, maar wij gaan alvast diep nadenken hoe we de geest in het museum kunnen houden als we de lichamen een beetje verliezen.

Marina de Vries

Museum de Fundatie Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe zijn weer geopend vanaf 1 juni. Informatie over reserveren, richtlijnen voor het bezoek en online activiteiten: www.museumdefundatie.nl

Hoofdbeeld: Neo Rauch, ‘Gewitterfront’, 2016 (foto: Uwe Walter, Berlin). Collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. Verworven met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds), het Mondriaanfonds en VSBfonds.