Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Deze keer: 3 vragen aan Sietske van Zanten, directeur LAM Museum in Lisse.

Sietske van Zanten voor een werk van Raquel van Haver (foto: Bibi Veth)

Wat is uw favoriete kunstwerk uit de collectie?
Het werk dat mij meteen raakte, dat precies vertegenwoordigt wat wij met LAM willen en helemaal past bij deze tijd is het videowerk ‘Imagineering’ van de Britse kunstenaar Ryan Gander uit 2013. Dat ziet eruit als een reclamecampagne van de overheid ter stimulering van de verbeeldingskracht. In een tijd waarin niets meer lijkt op wat we gewend zijn, is AQ, het vermogen om ons aan te passen, de zogenaamde Adaptatie Qotient, veel belangrijker dan IQ. En wat kan ons creatief vermogen nou beter aanwakkeren dan de kunsten? In de video gaat het om kleine alledaagse zaken als eten, de rode draad in onze collectie, of naar school wandelen en hoe daaruit in je fantasie compleet nieuwe werelden kunnen ontstaan.

Waar bent u momenteel mee bezig, hoe ziet het anderhalvemeter-museumbezoek er straks uit?
Wij willen vanaf het begin van deze krankzinnige periode mensen elke dag een hart onder de riem steken, de verbeeldingskracht blijven prikkelen door online kunstwerken te delen, de zogenaamde kunstsnacks. Ons museum is gesloten, terwijl dat volgens de voorschriften misschien niet strikt noodzakelijk is. Wij hebben namelijk altijd al met starttijden gewerkt en met een gelimiteerde hoeveelheid bezoekers waarmee de anderhalve meter afstand goed bewaakt kan worden. Echter het persoonlijk contact dat zo kenmerkend is bij ons, voelt nu minder vertrouwelijk en natuurlijk. Daarom denken we erover om tickets te verkopen voor een tijdslot, een exclusief bezoek van bijvoorbeeld een uur, waarbij je met twee tot maximaal acht mensen in het museum kunt zijn. Je kiest dan zelf de mensen uit waarmee je binnen bent, dat geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Daarbij zijn we ook afhankelijk van anderen, het landgoed waarop ons museum ligt is momenteel gesloten, en reizen met openbaar vervoer is natuurlijk nog een probleem.

De belangrijkste uitdaging van de coronacrisis?
Wij richten ons vooral op mensen die niet gewend zijn om regelmatig een museum te bezoeken en naar kunst te kijken. Die groep moet zich veilig en thuis voelen bij ons. Dat is altijd al een uitdaging, maar nu zeker. Wat we bijvoorbeeld doen om dat vertrouwen weer op te bouwen, is de kijktelefoon. Zoals we in het museum fysiek met bezoekers in gesprek gingen over de kunst, zo bellen we nu elke vrijdag met mensen die zich daarvoor opgeven. Uitgangspunt is een kunstwerk, daarmee kan het overal over gaan, van een jongen van 10 die zijn vriendjes zo mist tot iemand die hier nooit is geweest en nieuwsgierig is. Belangstellenden komen behalve uit Nederland ook uit Frankrijk en Amerika, heel bijzonder, het geeft alle partijen nieuwe energie, zeker na de teleurstelling dat er nog steeds geen zicht is op openstelling van de musea.

Marina de Vries

Voor de kijktelefoon, elke vrijdag en vanaf 29 april ook elke woensdag een tienminuten-gesprekje met een van de medewerkers van het LAM Lisse, van de schoonmaker tot de directeur, en voor de dagelijkse kunstsnack: lamlisse.nl/we-bellen-de-kijktelefoon/

Hoofdbeeld: Ryan Gander, ‘Imagineering’, videostill, 2013, collectie LAM