Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Deze keer: 3 vragen aan Ype Koopmans, artistiek directeur Museum More in Gorssel.

Wat is uw favoriete kunstwerk?
Meestal is dat een recente aanwinst of een mij onbekend werk van een tentoonstelling waarmee ik bezig ben. Op dit moment met stip bovenaan: ‘Leliën’ (ca. 1910) van Jan Mankes, een verbluffende nieuwe ontdekking. Het is een akker met wilde leliën, een heel bijzondere voorstelling voor Mankes die doorgaans een ding schildert; een vogel, een graspol of een geit. Twee weken geleden werden wij benaderd door een mevrouw die zich afvroeg of een schilderij, recentelijk uit een erfenis verworven, een echte Jan Mankes kon zijn. Alles klopte, de signatuur, die karakteristieke emailleachtig glacerende verfhuid, dat vreemde naar je toe stralende wit van de bloemen. Wat je je vaak niet realiseert: toen Mankes dit sublieme werk schilderde, was hij nog maar 21 jaar, ontzettend jong.

Waar bent u momenteel mee bezig?
Vrijdag 10 april zou de opening plaatsvinden van de tentoonstelling ‘Jan Mankes 1889-1920 | De Werkelijkheid Niet’. Daaraan wordt op dit moment door twee mensen in het museum gewerkt. Zelf heb ik het weekend schilderijen in de juiste volgorde gezet. We mogen maar met weinig mensen tegelijk in het museum zijn. Nu de tentoonstelling niet open kan, maken we een film met de favoriete Mankessen van gidsen en conservatoren, een virtuele openstelling voor volgende week. Verder zijn we zoals de meeste musea vooral bezig om de looptijd van tentoonstellingen door te schuiven en te verlengen. En we hebben net een akkoord voor de tentoonstelling over Bob Ross, voor dit najaar. De Bob Ross Foundation, waar de schilderijen vandaan komen, bevindt zich in Amerika vlak naast een vliegveld, dus dat is het probleem niet. Wat wel spannend is: wanneer komt het vliegverkeer weer op gang?

De belangrijkste uitdaging van de coronacrisis?
De tentoonstellingsprogrammering, en contact houden met onze medewerkers die allemaal vanuit huis werken. Een uitdaging voor na de crisis: onze musea in Gorssel en Ruurlo trekken een paar honderdduizend bezoekers per jaar en leveren daarmee een belangrijke culturele en economische bijdrage aan De Achterhoek. Vroeger zat in Gorssel bijvoorbeeld maar een Bed and Breakfast, nu zijn het er vijftien. Momenteel is het heel erg stil in het buitengebied. Ik hoop dat al die bezoekers ons en onze omgeving straks weer weten te vinden.

Marina de Vries

De tentoonstelling ‘Jan Mankes 1889-1920 | De Werkelijkheid Niet’, in Museum More is op dit moment geprogrammeerd voor 1 juni t/m 30 augustus. Voor actuele informatie zie www.museummore.nl

Beelden:
Jan Mankes: Leliën, ca. 1910, particuliere collectie
Portret Ype Koopmans: Eva Broekema