Op donderdagmiddag 21 juni nodigt Kunsthal KAdE iédereen uit om te komen stoepkrijten op het Eemplein in Amersfoort. Stoepkrijt is er in overvloed, maar liefst 1000 krijtjes. Daarnaast zijn er gratis activiteiten, zoals kinderflitsrondleidingen, een inloopworkshop en kan men op de foto in een krijtdecor. Zo wordt het Eemplein omgetoverd tot één groot, kleurrijk krijtkunstwerk.

De workshop is de gehele middag te volgen. Deelnemers leren hier zelf krijt te maken met gips; net zoals kunstenaar Lenneke van der Goot dat deed voor haar werk in de tentoonstelling ‘Krijt’ in Kunsthal KAdE. Het zelfgemaakte krijt is later op te halen, dat moet eerst drogen. Foto’s maken in het krijtdecor levert grappige (familie)foto’s op. En er zijn drie kinderflitsrondleidingen waarin vliegensvlug een selectie van de kunstwerken – speciaal leuk voor kinderen – uit de tentoonstelling Krijt worden verkend. Onderaan dit bericht staat het volledige programma van deze krijtmiddag.

Een kunsthal vol met krijtkunst
De (familie)tentoonstelling Krijt opende op zaterdag 26 mei. Het ouderwetse schoolbord is bijna nergens meer te vinden, maar kunstenaars weten er raad mee. Speciaal voor de tentoonstelling maakten zij nieuw werk met (bord)krijt. Ook zijn er bestaande werken van onder meer Joseph Beuys en Rudolf Steiner. De tentoonstelling is in het bijzonder geschikt voor families met kinderen. Er zijn drie doe-het-zelf ruimtes: de KAdEStudio, de KRIJTkamer en het KRIJTlokaal.

In de KAdEStudio worden bezoekers uitgenodigd hun bekentenissen te delen door het schrijven van strafregels op een schoolbord. In de KRIJTkamer mag alles worden bekrijt; de wanden en zelfs de meubels. Zo bepaalt de bezoeker wat er op tafel ligt en welk schilderij er aan de muur hangt. Het aangrenzende KRIJTlokaal kan niet anders dan nostalgie opwekken. Terug in de schoolbanken mogen bezoekers tekenen op leitjes. Met de ouderwetse instrumenten aan de muur kan een grote krijttekening worden gemaakt.

Programma
14:00 uur: Start stoepkrijten op het Eemplein en inloopworkshop krijt maken
14:15 uur: Kinderflitsrondleiding 1
15:15 uur: Kinderflitsrondleiding 2
16:15 uur: Kinderflitsrondleiding 3
17:00 uur: Einde van de StoepKRIJTdag

* Foto’s maken in het krijtdecor en zelf krijt maken kan de hele middag
* Kinderen t/m 18 jaar mogen gratis naar binnen bij Kunsthal KAdE, voor ouders is er een voucher met €5 korting op de entreeprijs

* Voor het hele programma geldt: vol is vol 

Dorst gekregen van het vlijtige krijten? Het KAdECafé verzorgt een kraam met limonade!

De tentoonstelling KRIJT is samengesteld door Kunsthal KAdE met advies van Arno Kramer. Mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, K.F. Hein fonds, StadsGalerij en Gemeente Amersfoort.

Bron: Persbericht Kunsthal KAdE
Beeld: Lenneke van der Goot, Object Field (detail), 2018. Courtesy kunstenaar. Foto: Peter Cox – Persbericht Kunsthal KAdE