Kunsthal Rotterdam lanceert op dinsdag 1 oktober, in samenwerking met sociaal platform Klup en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, het evenement ‘KunstKoppels’. Tijdens KunstKoppels worden verschillende generaties met elkaar verbonden en gestimuleerd met elkaar in gesprek te gaan. De kick-off vindt plaats tijdens de Week tegen Eenzaamheid – van 1 t/m 8 oktober 2019 – een landelijk initiatief dat aandacht vraagt voor het thema eenzaamheid.

Vanuit de verbindende kracht van kunst draagt de Kunsthal bij aan het stimuleren van ontmoetingen. Ontmoetingen van mensen met kunst, maar ook met elkaar. Tijdens KunstKoppels ontmoeten de deelnemers in de Kunsthal een ‘onbekende’ en wordt de drempel verlaagd om een verbintenis aan te gaan met iemand van een andere generatie – of met een andere achtergrond of leefwijze. Simpelweg door samen te kijken, te praten en na te denken over kunst. Deze editie staat in het teken van het ‘larger than life’ universum van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos. Onder begeleiding van een gids bezoeken de deelnemers de tentoonstelling ‘Joana Vasconcelos. I’m Your Mirror’. Samen kijken zij, aan de hand van enkele opdrachten, naar de installaties en sculpturen en praten over wat zij zien en ervaren.

Joana Vasconcelos
Joana Vasconcelos staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze. Direct en ironisch stelt zij tegenstellingen aan de kaak. Ze vormt alledaagse gebruiksvoorwerpen om tot verrassende metaforen, zoals een paar reusachtige naaldhakken samengesteld uit roestvrijstalen pannen, een sofa bekleed met aspirine-strips, een hart van rood plastic bestek, een verlovingsring van goudkleurige autovelgen en whiskyglazen en een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons.

Achter de ogenschijnlijke vrolijkheid van haar werk gaan maatschappelijke en sociaal-politieke thema’s schuil zoals onderdrukking, mensenrechten, gendervraagstukken en identiteit. Activistisch, feministisch en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt!

Deelname
Dinsdag 1 oktober 2019, 14.30 – 16.00 uur
Aanmelden voor KunstKoppels kan via www.kunsthal.nl/kunstkoppels 
Voor studenten is deelname gratis.

Samenwerking
KunstKoppels wordt georganiseerd in samenwerking met sociaal platform Klup en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Zie voor meer informatie https://kluppen.nl en www.oudgeleerdjonggedaan.nl

Week tegen Eenzaamheid
De eerste editie van KunstKoppels wordt georganiseerd tijdens de Week tegen Eenzaamheid (1 t/m 8 oktober 2019), een landelijk initiatief dat aandacht vraagt voor het thema eenzaamheid. De Week tegen Eenzaamheid 2019 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van VWS, zie voor meer informatie https://www.eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid-2019/

Bron: persbericht Kunsthal Rotterdam
Beeld: Bezoekers in het werk ‘Meeting Point (2000) © Joana Vasconcelos. Foto Marco De Swart