Op woensdag 1 november 2017 bestaat de Kunsthal Rotterdam precies vijfentwintig jaar. In het gebouw, een ontwerp van Rem Koolhaas en sindsdien een architectonisch icoon, heeft een breed publiek vanaf de start in 1992 bijna 600 tentoonstellingen gezien, van grote meesters tot hedendaagse kunstenaars, bijzondere collecties, verborgen pareltjes en internationale publiekstrekkers. Met een vierdaags programma, van een exclusieve avond voor relaties tot een gratis toegankelijke dag voor iedereen, viert de Kunsthal van 1 tot en met 4 november haar 25ste verjaardag. Met vele activiteiten, openingen en ontvangsten doet de Kunsthal, gedreven door haar culturele ondernemerschap, waar zij goed in is: fungeren als een bruisend ‘Palais des festivals’ in het Rotterdamse Museumpark.

Emily Ansenk, directeur: “De Kunsthal is een collectieloze toverdoos die telkens weer weet te verrassen en te veranderen: met grote successen als M.C. Esscher (1998), Jean Tinguely (2007) en Jean Paul Gaultier in 2013, een duurzame renovatie in datzelfde jaar, met inmiddels een eigen internationaal reizende tentoonstelling over fotograaf Peter Lindbergh, een Summerschool, een zomerfestival en bovenal met heel veel (inter)nationale en lokale samenwerkingen. De Kunsthal bruist en kijkt vol vertrouwen vooruit.”
De Kunsthal zet tijdens de viering van haar verjaardag de Vriendschap centraal en nodigt op zaterdag 4 november IEDEREEN uit die van de Kunsthal houdt. Op deze gratis toegankelijke dag kunnen alle bezoekers de voordelen ervaren van Kunsthalvriend zijn, namelijk altijd gratis entree, speciale rondleidingen, bijzondere ontmoetingen, korting in de winkel en andere verrassingen.

Woensdag 1 november: kick-off met Wende
De kick-off van het jubileum vindt plaats op woensdagavond 1 november en is speciaal voor genodigden. Talrijke samenwerkingspartners en begunstigers die de Kunsthal een warm hart toedragen, worden getrakteerd op een bijzondere avond met als hoogtepunt een besloten optreden van Wende met de voorstelling ‘Mens’. Naast korte speeches van Kunsthaldirecteur Emily Ansenk en burgemeester Ahmed Aboutaleb scherpt filosoof dr. Henk Oosterling deze avond inhoudelijk aan met een breder verhaal over cultuur in Rotterdam en de rol van de Kunsthal daarin. Daarnaast is de jubileumtentoonstelling ‘Paul Delvaux. Meester van de droom’ te zien, met een rijk overzicht van een van de belangrijkste schilders uit de Belgische kunstgeschiedenis.

Donderdag 2 november: masterclass door Rem Koolhaas
Op donderdag 2 november zet de Kunsthal de architectuur van haar iconische gebouw in de schijnwerpers met een uitgebreide masterclass door Rem Koolhaas exclusief voor studenten en (nieuwe) Kunsthal Vrienden. Ook zijn er gratis architectuurrondleidingen voor publiek door het gebouw onder begeleiding van gidsen van UrbanGuides. Informatie over de tijdstippen volgt, aanmelden kan via reserveren@kunsthal.nl (beperkte beschikbaarheid).

 Vrijdagavond 3 november: MASH-UP! i.s.m. IFFR
(19.30 uur start film, vanaf 22.00 uur bezoek tentoonstellingen en feest)
Op vrijdagavond organiseert de Kunsthal samen met International Film Festival Rotterdam (IFFR) een feestelijke editie van MASH-UP! Een smashing party inclusief voorpremière van de film ‘The Square’, een nachtelijk bezoek aan de tentoonstellingen ‘Paul Delvaux. Meester van de droom’ en ‘Kattenliefde’, live muziekoptredens en dj’s. Voor MASH-UP! zijn tickets te koop via www.kunsthal.nl en www.iffr.com

Zaterdag 4 november: Kunsthal viert de Vriendschap, 10.00 – 17.00 uur
Op zaterdag kan iedereen zelf ervaren wat het betekent om Kunsthal Vriend te zijn. Alle bezoekers genieten deze dag van een warm welkom met gratis toegang en korting in de winkel. Kom met je beste vrienden, ontmoet nieuwe vrienden en hef het glas met het team van de Kunsthal. Doe mee aan bijzondere rondleidingen door Kunsthalmedewerkers en kunstenaars, geniet van optredens, laat je verrassen en plak mee aan het gezamenlijke ‘Confetti kunstwerk’! Binnenkort wordt het programma via de website bekend gemaakt. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ING.

Tijdens het jubileum zijn, zoals altijd in de Kunsthal, contrastrijke tentoonstellingen te zien. Van de mysterieuze droomwereld van de Belgische kunstenaar Paul Delvaux tot ‘Kattenliefde’ in de kunst, van hedendaagse schilderijen van Koen Vermeule tot stewardessenpakjes in ‘Cabin Crew. Fashion in the Air’.

Lees meer over het 25-jarig bestaan van de Kunsthal in Museumtijdschrift 7 / 2017.

Bron: Persbericht Kunsthal Rotterdam
Beeld: Kunsthal Rotterdam, westzijde, foto Jeroen Musch