Vanaf zaterdag 17 maart is in Het Noordbrabants Museum een replica van het klassieke Griekse beeld Venus van Milo te zien, gemaakt van pandapoep. De Chinese kunstenaar Zhu Cheng maakte het kunstwerk samen met een groep 11–jarige schoolkinderen uit de Chinese stad Chengdu. Daar staat het Giant Panda Breeding Research Base, een groot fok- en onderzoekscentrum waar 83 pandaberen zitten. Met emmers werd de verse poep opgehaald bij het pandacentrum. De keutels hebben het formaat van ganzeneieren en er steken stukjes onverteerde bamboe uit. Om er een kunstwerk van te maken werd de poep gemixt met gips en lijm. Over de geur zegt de kunstenaar: “Omdat panda’s vrijwel vegetarisch eten stinkt de poep niet. Het verraste me, het ruikt een beetje zoals thee.”

Met het kunstwerk Venus Panda wil de kunstenaar het contrast belichten tussen de waarde van de panda en de enorme hoeveelheid afval die het dier per dag produceert. Venus Panda maakt deel uit van het filmproject Let Panda Fly bedacht door de kunstenaar Zhao Bandi (1966), die in China bekend staat als de Pandaman. Zowel Venus Panda als de film Let Panda Fly zijn te zien in de tentoonstelling ‘A Chinese Journey: The Sigg Collection’, een overzicht van Chinese hedendaagse kunst van de afgelopen tien jaar uit de collectie van de Zwitserse verzamelaar Uli Sigg. Zhao Bandi, die in China bekend staat als de Pandaman, komt over uit China om op vrijdagmiddag 16 maart de opening van de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum bij te wonen. De tentoonstelling loopt tot 8 juli 2018.

Pandaman
Voor het project Let Panda Fly moedigde Zhao Bandi studenten en kunstleraren aan om werk gebaseerd op de panda te maken. Met de opbrengst werd een tehuis voor zestig ouderen gebouwd langs de oevers van de Gele rivier in China. Kunstverzamelaar Uli Sigg steunde het project door de Venus van pandapoep in 2010 te kopen voor $ 50.000. Zhao Bandi gebruikt sinds de jaren 90 de panda als vehikel om te reflecteren op de Chinese maatschappij. De reuzenpanda is in China een geliefd – bijna heilig – dier. Het is letterlijk onbetaalbaar, omdat China niet toestaat dat het dier wordt verkocht. Bij uitzondering worden ze uitgeleend aan dierentuinen, zoals sinds 2017 aan het Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Gecensureerde kunstwerken
Andere werken van Zhao Bandi die worden getoond in Den Bosch zijn een portret van Uli Sigg afgebeeld als panda, en de schilderijen Scenery with Monitors en Night View. Deze laatste twee werken – een met een afbeelding van bewakingscamera’s en een ander met een afbeelding van een neonreclame met de tekst ‘China Dream’, een slogan van de Chinese president Xi Jinping – mochten van Het ministerie van Cultuur in 2017 niet opnieuw China binnenkomen om te worden tentoongesteld in de solotentoonstelling Zhao Bandi: China Party.

Over de tentoonstelling
Met meer dan 2.400 werken van zo’n 400 kunstenaars is de Sigg Collectie ’s werelds grootste verzameling Chinese hedendaagse kunst. De tentoonstelling A Chinese Journey voert langs een vijftigtal topstukken uit deze verzameling. Een verrassend overzicht van kunst gemaakt in de afgelopen vijftien jaar. Er is werk te zien van kunstenaars die in het westen bekendheid genieten, zoals Ai Weiwei en Shao Fan, maar een groot deel van het getoonde werk is van kunstenaars die hier nog onbekend zijn. De tentoonstelling geeft een indruk van de rijkdom en breedte van de Chinese hedendaagse kunst. Het is de eerste keer dat een uitgebreid overzicht uit de Sigg Collectie te zien is in Nederland. Van 17 maart tot en met 8 juli 2018 in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

De tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection is tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij.

Bron: Persbericht Het Noordbrabants Museum
Beeld: Conservator Hans November tijdens de installatie van Venus Panda. Foto Adrie Broekman, Het Noordbrabants Museum.